Home

Nieuws 1571 x bekeken 2 reacties

Banken verliezen fors door faillissement Phanos

Utrecht – ABN Amro, SNS Bank en Rabobank verliezen vele miljoenen euro’s door het faillissement van vastgoedbedrijf Phanos, onder meer bekend van het mede door boeren gefinancierde vakantiepark Hof van Saksen. Dat meldt de curator.

ABN Amro is met een vordering van 220 miljoen euro verreweg de grootste schuldeiser. De boerenbeleggers worden niet direct geraakt omdat ze eerder uit Hof van Saksen stapten.

Rabobank is marktleider met financieringen in de agrarische sector en heeft voor 45 miljoen euro uitstaan bij Phanos. SNS Bank leende 80 miljoen aan Phanos, dat enkele jaren geleden nog voor miljoenen shirtsponsor werd bij FC Utrecht. De bezittingen van Phanos worden verkocht maar de vastgoedmarkt is slecht en een goed deel van het geld zal worden afgeschreven. Op de totale balans van de banken valt de schade mee en het is onwaarschijnlijk dat de kredietverlening door het beleggingsdebacle zal worden geraakt.

De bouw van het luxueuze vakantiepark Hof van Saksen in Drenthe kostte 225 miljoen euro. Circa 750 boeren staken samen 27 miljoen euro in het park. Het grootste deel van de boeren ging vorig jaar akkoord met een schikking volgens welke ze 15 procent van de inleg terugkrijgen. Sindsdien is het vakantiepark in handen van de banken ABN Amro en Rabobank die nog deze week verwachten het nu leegstaande park te kunnen verkopen aan een nieuwe exploitant, waarbij gesproken wordt met onder meer Centerparcs.

De boeren die een schikking troffen hebben daarmee betrokkenen gevrijwaard van verdere claims. Zo’n 50 boeren, goed voor 4 miljoen euro inleg, gingen niet akkoord met de schikking en procederen momenteel tegen LTO Noord. Een rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen, WLTO Verzekeringen, bracht de koop van obligaties in Hof van Saksen tussen 2004 en 2006 aan als interessante beleggingsmogelijkheid. Een tussenpartij van Phanos bood een rendement van 8 procent en betaalde dit ook in de eerste jaren.

De rechten en zekerheden van de boeren die niet hebben geschikt zijn automatisch toegekomen aan het trustkantoor ANT, waardoor ze niet direct geraakt worden door het faillissement van Phanos. Een belangrijke reden te schikken was volgens onderzoeksbureau Deminor juist de penibele financiële situatie van Phanos, die weinig uitzicht bood op compensatie. Pijnlijk detail is dat stoppende boeren vaak de opbrengst van de verkoop van (een deel van) hun bedrijf investeerden in Hof van Saksen als appeltje voor de dorst. Advocatenkantoor Den Hollander uit Middelharnis beargumenteert dat LTO Noord zijn positie als belangenbehartiger met veel vertrouwen van boeren in ruil voor een commissie heeft misbruikt.

Laatste reacties

  • B bob

    Gelukkig houden de banken de hypoteken van alle Nederlanders extreem hoog . Zo kunnen deze zakkenvullers nog steeds goed rond komen ondanks de afboekingen.

  • varkenshouder1

    Tjongejonge, nog een erfenis uit de tijd dat het geld niet op kon !!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.