Home

Nieuws 827 x bekeken

BASF koopt voor 785 miljoen euro Becker Underwood

Ludwigshafen - Chemiereus BASF neemt het Amerikaanse Becker Underwood voor 785 miljoen euro (1,02 miljard dollar) over. Becker Underwood verwacht in het fiscale jaar 2012 (eindigend op 30 september) een omzet te realiseren van 240 miljoen dollar (185 miljoen euro). Becker Underwood is vooral groot in zaadbehandeling maar produceert ook gewasbeschermingsmiddelen en diervoeding.

In de agrochemische industrie lijkt een overnamegolf gaande. De overname valt bijna samen met een bod van 403 miljoen euro van Syngenta voor het Belgische DevGen, dat zich heeft gespecialiseerd in hybride rijstvarianten. Monsanto, de grootste zaadproducent ter wereld, ging bovendien een samenwerking aan met de Belgische medicijnmaker Complix terwijl Bayer CropScience vorige maand voor bijna 500 miljoen dollar het Amerikaanse AgraQuest overnam. Het is reeds een industrie die wordt gedomineerd door een handvol bedrijven.

BASF krijgt met de overname een sterke positie in de markt voor biologische bestrijdingsmiddelen, die gebaseerd zijn op moleculen uit de natuur. BASF is onderdeel van een trend want ook AgraQuest maakt biologische bestrijdingsmiddelen, zij het voor de groente en fruitsector. Topvrouw Sandra Peterson van Bayer CropScience noemde deze week “Biologics” een belangrijke derde poot naast chemische bestrijdingsmiddelen en zaaigoed. Het betreft geen exclusief Duitse trend want ook Monsanto zette eerder dit jaar speciaal voor deze markt een divisie op. Peterson zei deze week dat de markt de komende jaren in omzet kan verdrievoudigen tot 4 miljard euro.

BASF wil de productportefeuille van Becker Underwood, nu vooral gericht op Noord-Amerika, wereldwijd vermarkten. Becker Underwood is in 1982 opgericht telt 211 werknemers in Montana en Idaho en 268 werknemers in Canada, Engeland, Frankrijk, Argentinië, Brazilië, Australië en Nieuw-Zeeland. Het bedrijf claimt wereldmarktleider te zijn met “voordelige nematodes”, wormachtigen die schade door bepaalde kevers (curculionoidea) en nachtvlinders beperken.

BASF is het grootste chemiebedrijf ter wereld en de divisie Plant Science is verantwoordelijk voor biotechnologie. De afdeling telt 750 werknemers en investeert jaarlijks volgens het bedrijf 150 miljoen euro in onderzoek. Het bedrijf zet zelf geen zaad af maar werkt hiervoor samen met Monsanto. Omzetcijfers zijn niet beschikbaar. De cijfers zijn geen onderdeel van de afdeling Agricultural Solutions die vooral gewasbeschermingsmiddelen beslaat en in 2011 4,2 miljard euro omzet noteerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.