Home

Nieuws 749 x bekeken 8 reacties

Atsma: verbod op teelten rond Schiphol gaat te ver

Den Haag - een verbod op de teelten van gewassen die vogels aantrekken rondom Schiphol gaat te ver. Dat zegt staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

"Een verbod om bepaalde gewassen te verbouwen zou een zeer vergaande ingreep in het eigendomsrecht inhouden. Dat is een te zware maatregel, waarvoor het draagvlak ontbreekt.", aldus Atsma. Wel wordt een stimuleringsregeling overwogen voor de teelt van vogelonaantrekkelijke gewassen.

Om botsingen tussen vliegtuigen en vogels te voorkomen is boeren gevraagd gewasresten versneld onder te werken. 58 boeren hebben contracten afgesloten met het ministerie waarbij zij voedselrijke graanresten versneld onderploegen. Daarmee doet ruim 70 procent mee. Voor 2013 wordt gestreefd naar 100 procent deelname. Boeren die mee doen krijgen een vergoeding van 853 euro per hectare.

Laatste reacties

 • B bob

  Als atsma minister van verkeer zou zijn zou hij de maximale snelhied opheffen op alle wegen en meer begraafplaatsen creeren om alle extra verkeersdoden kwijt te raken. Niet voorkomen maar achteraf de troep opruimen werkt in zijn ogen het beste.

 • drientje

  Laatst nog op vliegveld Twente geweest. Hier hebben ze jaren een beleid van
  verschraalt grasland op het hele terrein. Waarom zou dat op Schiphol niet kunnen?

 • Mels

  Drientje,Op schiphol werken mensen met een heel hoge opleiding en dito salaris,daarvan kun je nu eenmaal geen boerenverstandoplossing van verwachten.

  Oja ik kan rijmen:Bbob,hou je......

 • agratax2

  Schiphol bestaat uit start en landingsbanen die tussen landerijen van boeren doorlopen. Twente is een militair vliegveld geweest en dat is van een andere grootte en met een andere veiligheidsnorm. Wie regelmatig vliegt weet dat het gras langs de banen van Schiphol erg schraal is en zeker niet tot de eerste keus voedsel van de ganzen behoort. Drientje als je alle gronden rond de Schiphol banen wilt verschralen, zul je nog vele honderden miljoenen moeten investeren in het uitkopen van boeren in de Haarlemmermeer. Dit idee zal ongeveer de halve Haarlemmermeer of meer aan de landbouw onttrekken.

 • Bison

  Ze kunnen net zo goed die paar bunder bouwland die daar nog over zijn betonnen, hebben ze meer parkeerplaatsen,lol

 • gerrit.lammertink1

  Zeg nou gewoon eens een keer dat er teveel ganzen zijn en dat je die beter uit de lucht kunt schieten dan wachten tot er eentje in een vliegtuigmotor terecht komt. Als er een vliegtuig neerstort met veel slachtoffers dan weet iedereen wel hoe het moet.

 • Bison

  Stukkie gaas voor die motoren spannen heeft niemand aan gedacht zeker.LOL

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.