Home

Nieuws

‘Amerikaanse congres moet nieuwe Farm Bill aannemen’

Washington – Het Amerikaanse congres moet voor het einde van de maand nieuwe landbouwwetgeving aannemen, of anders zal mogelijk nog dieper in subsidieprogramma’s voor boeren worden gesneden. Dat zei landbouwminister Tom Vilsack tijdens een landelijke bijeenkomst van de National Farmers Union (NFU), qua ledental de tweede grootste belangenorganisatie voor agrariërs in de VS.

De Farm Bill loopt aan het einde van de maand af. De landbouwcomités van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben nieuwe wetsvoorstellen goedgekeurd, maar deze zijn verschillend en nog niet in stemming gebracht. Leden van de Republikeinse partij wil dat dieper in programma’s wordt gesneden en dat minder geld beschikbaar komt voor voedselbonnen. Zonder harde maatregelen blijft volgens hen de overheidsschuld oplopen.

Vilsack, eerder namens de Democratische partij gouverneur van de staat Iowa, zegt dat de Republikeinen in werkelijkheid het budget van het ministerie van Defensie willen sparen en “voldoende geld bijeen moeten krijgen voor belastingverlagingen voor de echt rijke Amerikanen. Ze willen niet dat je daar goed naar kijkt.”

Het voorstel van de Senaat komt uit op het schrappen van 23,6 miljard dollar aan steun voor boeren en armen in de komende tien jaar. Een dergelijke budgetwijziging betekent volgens de NFU de belangrijkste wijziging in het Amerikaanse landbouwbeleid in decennia. Ook de regering Obama ondersteunt het verkleinen van het budget, met als overweging dat de Amerikaanse staatsschuld gevaarlijk oploopt en boeren de laatste jaren recordinkomens noteerden.

Wanneer geen nieuwe wetsvoorstellen worden aangenomen, wordt de bestaande wetgeving deels verlengd met één jaar. Deze onduidelijkheid over de toekomst is volgens Vilsack en de NFU schadelijk. Vilsack vreest ook dat na de presidentsverkiezingen dit jaar nog minder ruimte zal zijn voor redelijk politiek debat. In de nieuwe landbouwwetgeving is minder ruimte voor directe productiebetalingen, maar wel meer subsidies op gewasverzekeringen en ondersteuning bij lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.