Home

Nieuws

Almere krijgt in 2022 volgende Floriade

Venlo - De volgende Floriade wordt in 2022 gehouden in Almere. Dat heeft de Nederlandse Tuinbouwraad bekend gemaakt. Het Almeerse bid werd verkozen boven de voorstellen van de gemeenten Amsterdam, Groningen en de regio Boskooop.

De komst van de Floriade gaat gepaard met forse investeringen van zeker 360 miljoen euro, (35 miljoen voor gebiedsontwikkeling, 200 miljoen voor vastgoed bij de gebiedsontwikkeling en 75 miljoen voor de exploitatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling). Uit onderzoek van de Rabobank, de Kamers van Koophandel en de Vereniging Bedrijfskring Almere zal de Floriade in de regio tot ongeveer 300 miljoen aan bestedingen teweeg brengen. Almere wil zich met de ontwikkeling van de Floriade profileren als groene stad.

Wethouder Adri Duijvesteijn noemt de toekenning van de Floriade een waargeworden sprookje. "Het is alsof er sterrenstof over het centrum van Almere wordt uitgestrooid. Flevolands gedeputeerde Jan-Nico Appelman zegt dat de komst van de tuinbouwtentoonstelling de ontmoeting mogelijk maakt tussen tuinbouw, wetenschap, bedrijfsleven en de stad.

De nieuwe Floriade moet een nieuwe stadswijk worden, waar voedsel en energie wordt geproduceerdt, water gezuiverd en afval herkgebruikt. De wijk zou zelfvoorzienend kunnen worden.

De Floriade van dit jaar (in Venlo) is bekroond met de Nationale Innovatieprijs 2012. De Venlose Floriade wordt geroemd vanwege de "unieke, spannende en actieve beleving, gebaseerd op de bijdrage van de tuinbouw aan de kwaliteit van leven."

Of registreer je om te kunnen reageren.