Home

Nieuws 583 x bekeken

Ahold overweegt beursgang Zweden

Zaandam – Ahold overweegt zijn belang van 60 procent in de Zweedse supermarktketen ICA naar de beurs in Stockholm te brengen. Het onderzoek zal naar verwachting zes tot twaalf maanden in beslag nemen. Rabobank schat de waarde van het belang van Ahold in ICE op 1,2 tot 1,8 miljard euro. Een deel van de opbrengst zal naar verwachting worden geïnvesteerd in groei van de keten in België en Duitsland.

De verwachting is dat een deel van de opbrengst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders van Ahold. Ahold is moederbedrijf van de supermarktketen Albert Heijn, verreweg het grootste afzetkanaal voor voedsel in Nederland. Albert Heijn heeft in Nederland een stabiel marktaandeel van 30 procent en met vers een aandeel van zeker 35 procent. In het buitenland ziet topman Dick Boer echter kansen voor de keten en diens toeleveranciers.

Albert Heijn nam dit jaar 78 C1000 en 4 Jumbo winkels over en probeert sinds 2011 te groeien in België. Laatst maakte het concern bekend in Duitse grenssteden een serie gemakswinkels met een klein maar hoogwaardig assortiment te willen openen. De ambities zetten in combinatie met een focus op lagere prijzen vanwege de scherpe concurrentie met vooral Jumbo druk op resultaten.

ICA is actief in Zweden, Noorwegen, Estland, Letland en Litouwen. In totaal telt het bedrijf 2215 winkels en in 2011 werd een omzet gerealiseerd van ruim 95 miljard Zweedse kroon (11,3 miljard euro). De tweede aandeelhouder in ICA is het Zweedse Hakon Invest dat geen interesse heeft zijn belang te verkopen aan Ahold, of naar de beurs te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.