Home

Nieuws 733 x bekeken

Affaire met Turks stro kostte 800.000 euro

Den Haag – De uitgaven en ontvangsten van het Diergezondheidsfonds zijn voor 2012 verhoogd met 0,8 miljoen euro, de kosten van controlemaatregelen als gevolg van de (verboden) invoer van Turks en Servisch stro. Het gaat dan om vernietigingskosten, vergoedingen aan veehouders en preventief serologisch onderzoek op Klassieke Varkenspest en Mond- en Klauwzeer. Dat blijkt uit de begroting van het Diergezondheidsfonds, die op Prinsjesdag is gepresenteerd.

Het budget voor het Diergezondheidsfonds blijft voor 2013 onveranderd ten opzichte van 2012. De ontwerpbegroting bedraagt 9,7 miljoen euro. Wel worden beleidstechnisch wat wijzigingen doorgevoerd.

Voor 2013 wordt 0,1 miljoen euro geschoven van de bewaking van dierziekten naar de dierziektebestrijding. Dat komt door de lagere bewakingskosten voor blauwtong, als gevolg van de blauwtongvrijestatus van Nederland. De begroting voor dierziektebestrijding is met 100.000 euro gestegen, vanwege de hogere raming voor diagnostiekkosten bij verdenkingen van dierziekten.

In 2013 wordt de tankmelkmonitoring voor Q-koorts voortgezet en de kosten daarvan worden volledig ten laste gelegd van het DGF. Het monitoringsprogramma blauwtong wordt ook voortgezet, maar heeft door de blauwtongvrijestatus een kleinere omvang dan voorgaande jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.