Home

Nieuws 13 reacties

Actievoerders claimen succes bij Albert Heijn

Zaandam - Albert Heijn heeft vanmiddag toegezegd dat leveranciers die het niet eens zijn met de 2 procent korting op gesprek mogen komen om te onderhandelen, aldus Frank Donkers, bestuurslid van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).

Samen met verschillende agrarische vakbonden was hij vanmiddag bij het hoofdkantoor van Albert Heijn om actie te voeren tegen de eenzijdige kortingsactie.

Enkele tientallen actievoerders waren vandaag in Zaandam aanwezig voor de protestactie. Een aantal van hen heeft een gesprek gehad met woordvoerders van Albert Heijn. “We hebben vooruitgang geboekt,” aldus Donkers. “De korting is niet volledig opgeschort, maar er is nu wel ruimte voor dialoog.” Voor de NVV blijft de korting voorlopig nog een agendapunt. Ze zijn vooralsnog niet van plan om ook bij de Jumbo actie te gaan voeren. Eerder vandaag werd bekend dat ook deze keten leveranciers met 1,25 procent wil korten.

Ook NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is blij dat Albert Heijn toch gevoelig bleek te zijn voor de vele kritiek die de afgelopen week werd geuit. “Dit was zeker een actie met een hoog rendement. We wilden een signaal afgeven en we zijn blij dat Albert Heijn daar gevoelig voor bleek te zijn. AH heeft de grenzen verkend en is daar overheen gegaan. Als we nu niet zeggen 'tot hier en niet verder' verandert er niets."

Foto

Laatste reacties

 • politiek

  Inderdaad , maar vergeet ook a.u.b. niet de druk die er vanuit de andere hoek kwam opzetten. Burgers/consumenten aangestuurd door actiegroepen en ondersteund door de politiek en PvdD / CDA gezamelijk !.
  Hopenlijk is het een duurzaam succes met duurzame producten en een duurzame acceptabele prijs voor ieder. Een kort succesje heb je niets aan,

 • joannes

  Succes heb je pas wanneer er wat in de onderhandelings relatie is veranderd. Eenmalig terugdeinzen voor de sociale druk zegt mij niet over de toekomst. In die toekomst zou AH zich samen met zijn collega´s sterk moeten maken voor een eerlijke prijs die niet voordurend de boeren dwingt naar productiekosten verlagende middelen en methoden te grijpen om hun vak te blijven uitvoeren. Alle bedrijven staan onder druk om de schaal te vergroten om een redelijk inkomen te verdienen en dat ten koste van ........ De distributeurs met hun machtpositie zijn daar (mede) verantwoordlijk voor!

 • drikhend

  Vergis u niet AH kan niet merk gebonden producten elders zonder problemen in kopen . En met de merk fabrikanten afspraken maken over volume groei en daarbij staffel korting afdwingen . Ook komt voor dat merk fabrikanten AH eigen merk maken . Ze zijn deze omzet natuurlijk ook niet graag kwijt . Denk dat AH balletje op gooit om wat onrust op de markt te brengen . Zodat andere ook beginnen . En dan stellen dat niet anders kan want men zal moeten groeien net als de boeren om winst te maken .

 • joannes

  Dirkend, groei waar moet die dan van komen? Het aantal nederlanders groeit geen 2% perjaar, de lonen stijgen minder dan de inflatie, en..... de consumenten zijn de hand op de knip aan het houden ivm het dalende welvaarts gevoel. De mensen zijn aan het sparen. De enigste groei die producenten hebben is de ruimte die gecreeerd wordt door stoppers en .... export. Dat laatste is een luxe die AH nu ook weer probeert in Belgie en Duitsland. Groei die tenkoste gaat van de lokale retail en producenten. Kortom groei heeft bijna altijd een schaduw kant bij een collega die tot krimp gedwongen wordt. Gewoon Darwinisme! Of de economie van http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Schumpeter

 • Delorm

  Je moet eens kijken naar de resultaten die de grote supermarkten maakten( miljarden€per jaar) en de kwekers moeten tegen slaven arbijt werken of noch minder

 • politiek

  Ik hoop dat er een gesprek komt tussen de ACTIEVE actievoerders en AH en ook eventueel bij Jumbo. Ik hoop niet dat de (Z)LTO dat gaan liggen verzieken want die hebben nog zeer veel meer belangen als doodgewoon het boeren gezinsbedrijf. Mijn overtuiging is dat er (nog) zeer veel draagvlak is , vooral meer bij de linkse politieke partijen !, voor het normale boeren gezinsbedrijf. Eigenlijk ook wel een beetje de bedrijven die AH onlangs liet zien tijdens kijkdagen. Verwerpelijk is natuurlijk als AH daarmee binding wil krijgen met consument en vervolgens de producent min 2 % ??!!. wil doen .

 • drikhend

  Best Joannes De groei is er eigenlijk niet dat weet AH ook wel . Maar Groei betekend in veel gevallen dat er ergens anders een krimp is . Dus AH wil groeien ten koste van andere super markten . Dus die 2 % zal ingezet worden om een prijzen oorlog te beginnen om zo markt aandeel te winnen . Hun arrogantie kan gaan lijden tot hun ondergang . Zie wat bij Vion gebeurt is . Alles willen hebben . Bedrijven opkopen sluiten om aan inkoop kant meer macht te krijgen , maar aan de verkoop kant de niet kunnen beheersen . Zo kan het met AH ook gaan . Andere zullen de oorlog aangaan en de consument proberen aan zich te binden . Als AH de verkeerde formule in huis heeft en imago van duur gaat krijgen kan dit funest zijn , De verkoop kant beheersen is niet mogelijk . Zolang er meerdere partijen zijn .

 • Mozes

  Bij een ander artikel over dit onderwerp heb ik ook al opgemerkt dat het een slechte actie was. De boeren gebruikten de leus ' wurgt AH de voedselproducent'. Ze gebruikten hun eigen zielig zijn als argument voor een hogere prijs. Als ze de actie slim hadden aangepakt hadden ze als leus gebruikt: ' AH dwingt boer tot megastal'. Of: 'bij AH prijs ten koste van dierwelzijn'.
  Laten we hopen dat bij een volgende gelegenheid LTO de actie organiseert.

 • politiek

  Beste Mozes , waarom stond u daar dan zelf niet met een dergelijk spandoek waar dat leus opstond ??? Bent u mogelijk ook een passieve (Z)LTO bestuurder die zijn orders afwacht van de directie of...... Ik heb waardering voor de ACTIEVE actievoerders.

 • Mozes

  Politiek, we mochten willen dat u net zo actief was in het geven van openheid over uw beschuldigingen!

 • politiek

  Mozes , onduidelijk is voor mij wie ik beschuldig. Maar uiteraard kan er best iets geregeld worden voor inzage in dossier en bespreking dossier en onderwerp. Ik wil dan wel voorstellen dat ook gezamelijk te doen met de ACTIEVE actievoerders zowel van producenten als consumenten kant. Is er dan een enkele passieve bestuuurder bij dan ook nog geen probleem. U regeld het maar via dit lijntje en ik zal precent zijn.

 • politiek

  Correctie van de laatste reactie. Onduidelijk is voor mij wie ik foutief beschuldig. Dit omdat ik in mijn Wob verzoek bij Ministerie opvraag wie opdrachtgever is voor vernietiging van hormoononderzoekuitslagen en begeleidingspapieren. Tevens onder wiens verantwoording dit gebeurd.

 • theorikyreintjes1

  Geweldig NVV!!!!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.