Home

Nieuws

Aantal landbouwbedrijven daalt, economische omvang sector stabiel

Den Haag – Het aantal agrarische bedrijven is tussen 1 april 2011 en 1 april 2012 2,7 procent gedaald tot 68.500 bedrijven. Een jaar eerder daalde het aantal bedrijven met een gelijk percentage.

De landbouw- en tuinbouwbedrijven worden wel steeds groter en nemen een steeds belangrijker deel van de productie voor hun rekening. De omzet is stabiel. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in wat de sector de mei-telling noemt.

In de periode 2000 tot 2012 is het aantal grote bedrijven met een standaardopbrengst van 500.000 euro of meer (maat voor bedrijfsgrootte) met 13 procent toegenomen tot 8.700. Met elkaar waren de bedrijven in betreffende periode goed voor 95 procent van de economische omvang. Grote bedrijven vertegenwoordigen 13 procent van de bedrijven, maar 60 procent van de economische productie.

In 2012 was iets meer dan de helft van de bedrijven geclassificeerd als middelgroot tot groot. Het aantal kleine en middelgrote bedrijven daalde met 26.000 tot 40.000.

Het aantal hobbyboeren voor wie de landbouw een neveninkomst is of waarvan de eigenaar al is gepensioneerd, daalde met 17 procent tot 20.000, nog altijd bijna een derde van het totaal. Deze bedrijven zijn slechts goed voor 1 procent van de totale economische omvang van de landbouw.

Waar het aantal professionele bedrijven jaarlijks met circa 4 tot 5 procent daalt, is het aantal hobbyboeren al jaren stabiel tot licht groeiende.

De standaardopbrengst ligt al jaren rond de 19 miljard euro. Een doorsneebedrijf had in 2012 een standaardopbrengst van 277.000 euro, 40 procent meer dan in 2000.

Of registreer je om te kunnen reageren.