Home

Nieuws 716 x bekeken

ASR toetst nieuwe pachtnorm agrarische bedrijfsgebouwen

Utrecht - Verpachterorganisatie ASR is de eerste verpachtersorganisatie die de nieuwe pachtnorm in de praktijk toetst. Ze voert momenteel een steekproef door heel het land uit onder hun pachters om te inventariseren hoe de nieuwe norm uitpakt.

Rentmeesters van ASR hebben inmiddels 15 pachters bezocht. Directeur Erik Somsen: “Uit de steekproef blijkt tot nu toe dat de reacties heel wisselend zijn. Het nieuwe systeem is opgezet om de doelmatigheid van de bedrijfsgebouwen terug te zien in een redelijke pachtprijs. Onder het oude systeem was de pachtprijs vaak onvoldoende om de vaste kosten van de verpachters te dekken. Het klopt dat per saldo de pachtprijs gemiddeld hoger zal gaan uitvallen.”

Het nieuwe systeem biedt veel ruimte voor onderhandeling. Somsen verwacht dat daarom meer zaken door de Grondkamer beoordeeld moeten gaan worden. “De Grondkamer gaat het drukker krijgen dan voorheen”, verwacht Somsen. De eerste geschillen zullen dit najaar beoordeeld gaan worden door de Grondkamer. Jan Bongers van de Centrale Grondkamer: “De systematiek staat vast, maar de interpretatie geeft veel ruimte. De eerste zaken zullen dienen als maatstaf voor hoe de nieuwe norm toegepast moet gaan worden in de praktijk.”

De doelmatigheid of te wel de functionaliteit van de gebouwen zijn in de nieuwe systematiek het uitgangspunt en niet langer de leeftijd of de staat van het gebouw. Voor de berekening van de hoogst toelaatbare prijzen voor agrarische bedrijfsgebouwen geldt een nieuwe systematiek: een indeling in zes doelmatigheidsklassen, uiteenlopend van nieuw tot slecht. De hoogste prijs wordt betaald door melkveehouders met een nieuwe stal: €1.145 per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.