Home

Nieuws 1044 x bekeken

82 procent boeren wil liever geen megastal

Den Haag - Het overgrote deel van boeren (82 procent) heeft liever een bedrijf met een 'normale' omvang dan een zeer grootschalig bedrijf, als daar ook een goede boterham mee te verdienen is. Dat concludeert de SP in een onderzoek onder boeren.

Met de stelling 'megabedrijven zijn de toekomst' is 12 procent van de ondervraagden het eens, 64,6 procent is het oneens met deze stelling, 23,3 procent staat 'neutraal' tegenover megabedrijven. 55 procent van de ondervraagden vindt dat megastallen de toekomst van gezinsbedrijven onder druk zet.

De SP enquêtteerde 839 boeren, waarvan 60 procent melkveehouders en 23 procent varkenshouders. Van de ondervraagden heeft bijna de helft zelf uitbreidingsplannen. De meest genoemde redenen zijn om de investeringen op het gebied van milieu en dierenwelzijn terug te kunnen verdienen, ook breiden bedrijven uit omdat ze in de huidige omvang niet meer renderend zijn. 55 procent van de ondervraagden zegt dat hogere dierwelzijnseisen leidt tot schaalvergroting. Marktliberalisering en afschaffing van productiebeheersing wordt ook veel genoemd als reden voor schaalvergroting.

95 procent van de boeren wil liever een kostendekkende prijs voor het product, dan subsidie van de overheid. 78 procent geeft echter aan geen kostenprijsdekkende prijs te kunnen ontvangen. 47 procent vindt dat Nederland niet internationaal moet concurreren op kostprijs, 25 procent vindt van wel. 75 procent vindt dat de overheid maatregelen moet nemen tegen speculatie op de voedselmarkt, 40 procent van de ondervraagden is voor behoud van melkquotum, 36 procent is voor afschaffing.

De prijsvorming van producten wordt door ondernemers gezien als het grootste probleem in de sector. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil daarom een Boerenombudsman instellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.