Home

Nieuws 1 reactie

20 miljoen extra voor verwijderen asbestdaken op schuren

Den Haag - Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu trekt 20 miljoen euro extra uit voor de sanering van asbestplaten van boerderijdaken. Voorwaarde is wel dat daken van zonnepanelen worden voorzien.

Aanleiding voor de extra impuls is het besluit dat alle asbestdaken over twaalf jaar, in 2024, verwijderd moeten zijn. Nu ligt er naar schatting nog 130 miljoen vierkante meter asbestdaken en gevelpanelen in Nederland. Atsma wil met de regeling boeren stimuleren de daken te vervangen. "Dit brengt wel extra kosten met zich mee, omdat dit voor veel boeren betekent dat ze hun dakbedekking eerder moeten vernieuwen dan technisch noodzakelijk is", aldus het ministerie. Atsma biedt tegenover dat verlies een mogelijkheid om gesubsidieerd een nieuwe, duurzame inkomstenbron te plaatsen: zonnepanelen.
De 20 miljoen euro wordt via provincies uitgekeerd. Enkele provincies hebben al een eigen subsidieregeling voor het vervangen van asbest door zonnepanelen. De overige provincies kunnen met het geld van Atsma ook zo’n regeling opzetten. De beschikbare 20 miljoen euro wordt verdeeld naar rato van het aantal agrarische ondernemingen per provincie.

Eerder dit jaar werd de fiscale stimuleringsregeling Vamil al verruimd voor het vervangen van asbestdaken door daken met zonnepanelen. De nieuwe 20 miljoen euro is niet bedoeld als investeringspremie voor zonnepanelen, dat is geregeld via de stimuleringsregeling SDE+ of via de 15 procents-subsidie voor aanschaf van zonnepanelen door particulieren.

De verwachting is dat de vervanging van asbestdaken door de subsidie verdubbelt van 4 naar 8 miljoen vierkante meter asbest per jaar.

Eén reactie

 • Wessemius

  Ik ben heel benieuwd hoe het gaat met onze schuur van 1200 vierkante meter
  Asbest.
  Komen wij ook in aanmerking voor die regeling atsma.???
  Want zijn geen agrarisch bedrijf
  Weet iemand wat ik kan of moet doen???
  Alvast bedankt Gr. Rob

Of registreer je om te kunnen reageren.