Home

Nieuws 4 reacties

ZLTO wil boer centraal stellen in EHS

’s-Hertogenbosch - Agrarisch ondernemers zouden een actieve en centrale rol moeten spelen in het realiseren van de Brabantse Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Vrijdag overhandigde ZLTO aan gedeputeerde Johan van den Hout een plan ‘Een ondernemende EHS voor Brabant’. Brabantse boeren gaan het landgebruik afstemmen op de geldende natuurdoelen voor specifiek de plek waar zij boeren. Het CLM heeft voor de ZLTO een studie gedaan naar de mogelijkheden om een groot deel van de EHS, ruim 4000 hectare, te realiseren door extensief agrarisch landgebruik. Voorbeelden hiervan zijn aangepast maaibeheer, lagere bemestingsnormen, bouwlandbeperking langs beken en een hoger grondwaterpeil. Een boer maakt de keus voor het landgebruik niet uitsluitend vanuit zijn bedrijfsvoering, maar combineert bedrijfs- en natuurdoelstellingen.

Uit de studie van het CLM blijkt dat de EHS-doelen gehaald kunnen worden met een derde van de kosten van het bestaande model van aankoop en inrichting. Afgelopen vrijdag bood de ZLTO het rapport aan Van den Hout aan en neemt daarmee het voortouw om slimmer en goedkoper de functies en natuurdoelen van de EHS te halen. De komende weken gaan verschillende maatschappelijke partners om de tafel zitten om te bekijken hoe de EHS uitgevoerd kan worden voor minder geld.

De provincie Brabant wil als enige provincie in Nederland de EHS volledig uitvoeren zoals oorspronkelijk was bedacht, ondanks het feit dat de rijksoverheid de geldkraan eind 2010 dichtdraaide. Nog 9.000 hectare moet worden aangekocht. De provincie heeft in totaal nog 250 miljoen euro nodig voor de inrichting en aankoop. Daarnaast is zij ook op zoek naar geld om de terugkerende kosten voor onder meer het beheer van de EHS te kunnen dekken. Deze extra jaarlijkse kosten worden geschat op 15 miljoen euro per jaar.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  15.000.000 euro per jaar voor extra natuur of 500 banen extra in de zorg . Daar mee kunnen zo'n 10.000 oudjes die nu de gehele week ongewassen in bed liggen worden gewassen. Voor wat kiest u 12 sept. De

 • Frans Smit

  Of kiest u voor straaljagers en autowegen enzo.
  (om het even lekker simpel te houden)

 • marina1904

  Of kiest u voor brandnetels en distels en andere zogenaamde natuur of voor iemand die er nog een kostwinning uit kan halen

 • duinker1

  er is al meer dan genoeg van die saaie zogenaamde natuur,
  met geleaste hooglanders die de laatste bloemetjes afvreten en vertrappen,
  en ongewenste ganzen en zo, en in heel nederland precies hetzelfde.
  wordt het niet eens tijd dat we wat meer geld uittrekken voor de soort die het meest bedreigd wordt in dit land: de ouderwetse boer.
  de aantallen zijn de laatste jaren schrikbarend afgenomen, zijn ecosysteem wordt van alle kanten bedreigd en afgepakt, bebouwd of onder water gezet,
  en door regeldruk, lastendruk en allerlei papier- en andere overlast wordt het er niet leuker op voor deze trouwe voedselproducent.
  wanneer komt er eens een budget ter bescherming van de nederlandse boer?

Of registreer je om te kunnen reageren.