Home

Nieuws 843 x bekeken 1 reactie

Winst Trigon Agri gehalveerd

Talinn – Trigon Agri heeft het afgelopen halfjaar een winst geboekt van 7,7 miljoen euro, een halvering ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens het beursgenoteerde akkerbouw- en melkveebedrijf daalde de winst vanwege hoge prijzen voor kunstmest, zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

Het bedrijf houdt speculerend op hogere graanprijzen momenteel graan vast. Met name graan uit Oekraïne, want voor Rusland vreest het bedrijf nog steeds voor een exportverbod. Trigon Agri, dat boert in Rusland, Oekraïne en Estland maar geleid wordt vanuit Kopenhagen en Talinn, zag de omzet 4,8 procent toenemen tot 47,4 miljoen euro.

Een kleine 40 procent van het areaal van de onderneming is geraakt door ernstige droogtes die de opbrengst vaak tot bijna nul reduceerden. Het bedrijf wil het productieve areaal de komende 5 jaar uitbreiden van 180.000 naar 200.000 hectare en de opslagcapaciteit verdubbelen tot 600.000 ton.

De melkveehouderijen van Trigon Agri presteerden volgens topman Joakim Helenius beter dan voorheen maar het bedrijf wil de helft van de melkveetak verkopen aan investeerders. Met het geld van de verkoop kan het aantal koeien verdrievoudigd worden. Het bedrijf is nu eigenaar van 2 clusters van melkveebedrijven met in maart nog in totaal 2.000 dieren.

Eén reactie

  • B bob

    Dit beursgenoteerde bedrijf ziet met toenemende mate de winst verdampen doordat syngenta/bayer/basf/monsatan de prijzen van de teeltbenodigdheden extreem duur maken. Dat is mogelijk omdat alle concurentie opgekocht is. Er is dus geen sprake meer van een vrije marktwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.