Home

Nieuws

Wilmar boekt fors lagere winst

Singapore – Wilmar heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 172 miljoen dollar (95 miljoen euro), 70 procent minder dan een jaar geleden.

Daarmee lag de winst op slechts een derde van wat analisten hadden verwacht. Het Aziatische handelshuis in granen en oliezaden zag de schuld oplopen tot 12,5 miljard dollar (10 miljard euro).

Wilmar noteert een verlies met het verbouwen en verwerken van suikerriet en lagere winsten voor de palmolieplantages die het bezit. Over de eerste helft van 2012 komt de winst 50 procent lager uit dan vorig jaar. De omzet steeg nog wel met 7 procent tot (21,5 miljard dollar) 17 miljard euro.

Eerder rapporteerden ADM en Cargill fors lagere opbrengsten dan vorig jaar en wijten de problemen aan “moeilijk leesbare markten.” Financiële speculanten keren terug op de markt voor termijncontracten en reageren fel op oogstnieuws.

Wilmar verdient bijna de helft in China, waar “crushers” van oliezaden in problemen zijn. Wilmar verloor op de beurs in Singapore dit jaar bijna 40 procent in waarde terwijl de index als geheel juist 15 procent steeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.