Home

Nieuws 1 reactie

‘Watertekorten door groeiende vleesconsumptie’

Stockholm – De wereldbevolking moet relatief minder vlees eten om watertekorten te voorkomen. Dat schrijven rapporteurs van het Stockholm International Water Institute (SIWI) in een studie die dient als gespreksstof voor de Wereld Water Week van de Verenigde Naties.

Waterschaarste vormt een groot en toenemend probleem, aldus het SIWI. Binnen enkele decennia kunnen echte tekorten ontstaan. Die ontstaan wanneer de wereldbevolking tot 2050 met twee miljard mensen toeneemt en toenemend een Westers dieet volgt. Het SIWI rekent in dit scenario met een gemiddelde consumptie van 3000 kilocalorieën per persoon per dag, waarvan 20 procent bestaat uit dierlijke eiwitten.

In een tweede scenario wordt slechts 5 procent van de 3000 kilocalorieën middels dierlijke eiwitten geleverd. In dit scenario valt de verwachte fascinatie voor vlees in opkomende economieën mee of gaan meer Amerikanen en Europeanen geen of minder vlees eten, een trend die voorzichtig zichtbaar is. Op dat moment is er ook in 2050 nog net voldoende water, al komen er grote regionale verschillen.

Volgens het SIWI is meer bewustzijn over water nodig. De landbouw verbruikt veel meer water dan wat wordt gebruikt als drinkwater. De productie van vlees, melk en eieren vergt tot 10 keer meer water dan de productie van plantaardig voedsel. Het SIWI stelt dat bijna een kwart van al het water wereldwijd wordt verbruikt om voedsel te verbouwen dat nooit wordt opgegeten. De directeur van SIWI, Torgny Holmgren, stelt dat het tegengaan van verspilling een goedkope, slimme en directe verlichting van de voedselproblematiek vormt.

Eén reactie

  • aarthamstra1

    Hebben ze mee gerekend hoeveel water er weer terug vloeit naar gebruik.
    Er is geen product wat zo eenvoudig is te zuiveren als water.
    Er is geen andere grondstof waar zo veel voorraad van is.
    Nu nog even een berekening hoeveel onnodige energie deze clubjes verbruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.