Home

Nieuws 16 reacties

Vogelgriep in Hagestein is milde variant

Den Haag - Het vogelgriepvirus dat op een legkippenbedrijf in Hagestein in de provincie Utrecht is aangetroffen, is een milde variant. Dat heeft het ministerie van landbouw vrijdagavond gemeld. Deze variant van het virus vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw meldde eerder vrijdag dat het waarschijnlijk een milde variant betrof. Wel worden ruim 38.000 kippen geruimd in verband met het virus.

In een zone van 1 kilometer rond het bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, varkens en herkauwers. In die zone bevinden zich geen andere bedrijven.

Na de ruiming wordt het bedrijf in Hagestein ontsmet en twee weken later gebeurt dat nog eens. Een week later mogen er weer dieren worden gehouden. Dan wordt ook het vervoersverbod opgeheven.

Laatste reacties

 • Aad Baars

  Het is gelukkig niet zo'n grote stal met bijna 40.000 dieren. Dat zou de ontwikkeling van gigastallen wel eens kunnen hinderen!

 • janskip

  geachte heer Baars dit gaat absoluut de verdere ontwikkeling van grotere bedrijven niet hinderen want die zijn nodig voor het voeden van de vele monden op deze aarde.
  het wordt wel een probleem voor de biologische en uitloopbedrijven omdat deze bedrijven keer op keer de besmetting hebben en we tot de conclusie komen laat de kippen lekker binnen in de stal zijn er minder ziektes ook minder dode dieren en veiliger voedsel

 • Aad Baars

  janskip,waar maak jij uit op dat het hier een biologisch bedrijf betreft?
  De Biologische sector is overgens erg vindingrijk. Binnenkort zullen volgens de nieuwe inzichten de eerste Belgische Biologische stallen onder toezicht van de EU gaan werken met een overdekte uitloop die bedekt is met zonnecollectoren en via actieve lichtkoepel meer dan voldoende daglicht bied aan de Kippen.Een kip is een struikdier en heeft toch liever geen Infrarood hitte op de kam. Dit in combinatie met voldoende afleiding, een stofbad en frisse lucht zal ook door de Dierenbescherming zeer op prijs gesteld worden. Bijkomend voordeel is dat de Veehouders die groene stroom gaan leveren aan het net op een hele eenvoudige manier kunnen overschakelen op dierwelzijn aangezien de aanpassingen in een paar jaar terugverdiend zijn . Met zo'n verhaal zien je je bij de bank graag verschijnen . De megastallen worden met durfkapitaal opgezet en ik weet neit zo zeker als jou dat het ruimen van grote stallen positief zal uitwerken op deze ontwikkeling .
  De muffe stinkstallen zullen niet te norm blijven in de Pluimveesector. het internet maakt een vorm van openheid mogelijk waardoor wantoestanden erg snel aan het licht komen.
  Minimaal 1 ster van de Dierenbescherming of de stekker gaat op termijn uit het bedrijf! Scheld mij vooral overhoop maar vergeet niet dat ik jou alleen een spiegel voor hou ! De oorzaak van deze ontwikkelingen ben ik niet, een oplossing kan ik echter wel bieden!

 • Aad Baars

  Als het bij deze uitbraak blijft zou dit gewoon een sabotageactie kunnen zijn het is namelijk kinderlijk eenvoudig om besmet vlees uit het verre oosten in te voeren . Gooi vervolgens s'nachts dat vlees in de vrije uitloop van een Boer die je het succes niet gunt en je hebt je zin.

 • Zents beheer

  Aad voor alle duidelijkheid, het betreft hier een biologisch bedrijf. Geen bio.industrie maar biologische.industrie dus. En met die vage verhalen en idiote verdachtmakingen maak je jezelf ongeloofwaardig!

 • W Geverink

  Je hebt helemaal gelijk Aad. Niet alleen de ruimingen door besmettingen met vogelgriep zijn erg maar ook manier waarop Biokippen gehouden worden is een ramp voor het millieu. Met tienduizenden lopen ze een paar hectare grond onder te schijten. Het mag dan wel politiek correct zijn maar daar wordt de grondwater kwaliteit niet beter van.

 • Aad Baars

  Beste W geverlink, De oplossing die ik voor ogen heb is geen slechte ontwikkeling voor de reguliere Pluimveehouders die eigenlijk heel graag een ster van de vervloekte Dierenbescherming zouden krijgen.
  De overdekte uitloop krijgt een verharde vloer en er komt geen neerslag op deze vloer. daardoor is de mest enorm snel droog ,vind geen uitspoeling naar het grondwater plaats en is de uitstoot van ammoniak minimaal (Geen stank). Opstuivende veertjes en fijnstof gaat via de water/luchtwassers en een warmteterugwin unit verlaagd de kosten wat betreft de verwarming van de stal . Het met schadelijke stoffen ( dioine) vervuilde water gaat via een osmose reverse filter in een biologisch filter en kan darna gewoon als drinkwater gebruiktworden aangezien het dan vele male schoner is dan leiding/slootwater.
  Er zijn Duurzame banken en die willen heel graag aan tafel met Veehouders met een heldere visie. Weerstand ondervind ik jammergenoeg alleen in mijn eigen land en daarom vertrok ik naar Belgie en werk ik veel in Scandinavie en the UK. Laten we de weg vrij voor de boeren die ik nu op gang help in het Buitenland of schakelen we om voor de Bank de stekker er uit trekt.

 • Aad Baars

  zentbeheer, Ik heb nog even gegoogled maar het is helaas voor u nog steeds niet duidelijk dat het een biologische stal is. Het is ook niet echt boeiend aangezien er een passende oplossing is waardoor de kritiek als sneeuw voor de zon verdwijnen. Kanker gerust verder op mij maar vergeet niet voorzichtig na te denken ! Lees mijn berichten ander over een paar jaar nog een keer terug en reageer dan weer , De kans is groot dat er dan echt heel veel veranderd is . Mensen zullen zeker nog eieren en Kippenvlees eten maar de vraag is waar deze producten geproduceerd worden en op welke manier de dieren gehouden zullen worden. Ik hoef overgens niet geloofwaardig te zijn want ik ben geen minister .Helaas zijn veel boeren in staat om de Biologisch ondernemer iets aan te doen aangezien die het een stuk beter hebben . Sabotage is dan een laffe manier om je frustratie kwijt te raken en het gebeurd vaak zat!

 • Zents beheer

  Baars, voor mij is niets helaas, jammer voor de getroffen ondernemer en het imago van de sector, zeker. Echter bijna 40000 kippen die jaar in jaar uit rondom de stallen schijten is niet duurzaam en is niet wat de bio-consument wil. Levensgevaarlijk voor de kip, ruimingen ziekten daardoor gemiddeld zeer hoge sterfte. Gevaarlijk voor de consument, vervuilde eieren , bijna wekelijks worden bio-bedrijven geblokkeerd als gevolg van dioxine in eieren.
  Dat u zegt dat deze uitbraak opzettelijk veroorzaakt is door collega-boeren vind ik verwerpelijk. U verlaagt zich tot een soort waar ik niet verder mee wil discussiëren.

 • Aad Baars

  Het is een reguliere ( intensieve bio-industrie!) vrije-uitloop stal dus geen biologische stal .Een echte Biologische stal is nooit zo groot . Gemiddeld zijn er nog geen 10.000 hennen op zo'n bedrijf.
  Dit treft de Biologische sector niet direct (wel de Reguliere sector) maar maakt alleen duidelijk dat er wel maatregelen nodig zijn om alle diervriendelijke stallen volledig veilig te maken wat betreft de dioxine en pathogenen. Daar word hard aan gewerkt. Daar gaan ondernemers zoals de nu getroffen boer in de Reguliere sector ook van profiteren.
  Het afgelopen jaar is maar een paar keer een partij eieren tegengehouden omdat de dioxinegrens met een paar PPM overschreden werd en dan werd dat uiteindelijk op het voeder terug geleid. Dat is dus 1 x per 23 of 25 weken . Het verdraaien van feitelijkheden is niet echt zinnig . Dat ik de mogelijkheid van sabotage aankaart is gewoon het uiten van mijn gevoel . Ik zal de geweldige discussie's met u waarschijnlijk erg gaan missen;-p

 • l coumans

  beste Zensbeheer 1 er blijven altijd mensen die niet teovertuigen zijn

 • crisismanager

  inderdaad verwerpelijk dat je reguliere pluimveehouders daarvan zou betichten.als er dan bij ons een stal affikt of er komt ziekte in de stal mogen wij wakker dier, biologische pluimveehouders en alle linkse rakkertjes daarvan gaan beschuldigen.en de biologische landbouw gaat zichzelf uitroeien daar hoeven wij niets voor te saboteren.als er over 20 jaar overal hongersnood komt ga je als biologische boer maar eens uitleggen dat je een half veld sla weggooid omdat je het met niets mag behandelen.ik denk dat het zo gaat lopen.ik uit gewoon mijn gevoel

 • l coumans

  buffalo harrie kan ook zijn dat je de sla niet meer kan vinden door gebrek aan onkruid bestrijdingsmiddelen

 • Aad Baars

  Buffalo Harrie, een reguliere stal zou ook kunnen affikken omdat de boer zijn bedrijf niet kan verkopen en er elk jaar alleen maar geld bij moet. Dat wil niet gelijk zeggen dat ik iedere reguliere Boer voor pyromaan uitmaak. Het is maar net hoeveel je mijn woorden wilt verdraaien in jouw eigen belang.
  De Biologisch sector zal minder snel te maken krijgen met onwerkbare situatie''s tijdens de teelt L Coumans, De Reguliere teler werkt nu met middelen waardoor vorig jaar zomer bijna de helft van de bijenvolken verdwenen en heeft met ernstige aantasting te maken . Dan kun je beter net als de Biologisch collega's meer machinaal of handmatig onkruid verwijderen.
  Ik begrijp de weerstand tegen Biologisch telen overgens niet aangezien de landbouw in de tijd voordat de petrochemische industrie er zich mee ging bemoeien gewoon altijd goed gedraaid heeft. Dat we nu zogenaamd meer moeten produceren is totale onzin want voor eigen gebruik halen we bijna alles uit verwegistan . Het probleem is dat we als mensheid te veel vlees willen eten en er daarom heel veel akkers vol staan met voedergewassen .

 • leo,s vriend

  @Aad Baars, Wat een laag bij de grondse opmerking over dat 'affikken'.
  Overigens keren de meeste verzekeringsmaatschappijen pas uit bij herbouw......
  Voordat de petrochemische industrie...enz. Hoe ging het 150 jaar geleden in Ierland? de helft van de bevolking verhongerde en een deel emigreerde naar de vs omdat de aardappeloogst mislukte door ziektes die nu gewoon beheerst kunnen worden dankzij die industrie

 • Aad Baars

  Zodra een afgefikte stal weer opgebouwd is is dat wel gelijk een stal volgens de allenieuwste inzichten en dus weer een rendabel bedrijf ( Dit is geen HINT)
  De stallen die afbranden zijn nooit aangestoken maar vaak is er aan de electrische installatie al in geen jaren iets aan onderhoud gedaan. De antieke tl armaturen kunnen dan spontaal in brand vliegen.
  De situatie in Ierland had voornamelijk met de klimatologische omstandigheden en onkunde van de bevolking te maken want de Ierse Boeren die vertrokken konden wel een geslaagd bedrijf opbouwen door het gunstige klimaat en vruchtbare grond in Noord Amerika

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.