Home

Nieuws 6 reacties

Voedingsfabrikanten zitten klem

Amsterdam - De voedingsindustrie zit in de tang van zuinige consumenten en hoge prijzen van grondstoffen, zoals suiker, graan, maïs en sojabonen.

Fabrikanten van levensmiddelen hebben maar beperkte mogelijkheden om stijgende grondstofprijzen door te berekenen aan de klant. Zij zien namelijk consumenten door de economisch onzekere tijden minder uitgeven en overstappen naar goedkopere producten. Daarom wordt dit jaar een productiekrimp in de voedselindustrie verwacht van 1,5 procent.

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde kwartaalbericht van het economisch bureau van ING. Als de economie weer in wat rustiger vaarwater komt en het consumentenvertrouwen herstelt in Nederland en de Eurozone dan zit er voor 2013 misschien weer een beperkte productiegroei van 0,8 procent in voor de voedingsindustrie volgens ING.

Maar schommelingen in de grondstofprijzen zijn daarbij een "factor van formaat" om rekening mee te houden. De prijs van suiker is gestegen doordat overvloedige regen de Braziliaanse suikerproductie heeft verstoord. Extreme droogte in de Verenigde Staten heeft de oogst van maïs en sojabonen geraakt. Veehouders zijn vervolgens voor het voer voor hun dieren overgestapt op tarwe, waardoor ook hiervan de prijzen stegen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Toch wel kleinzielig van de industrie om de akkerbouwer zijn extra prijs eigenlijk niet te gunnen en spreken over de 'zielige' consument die eindelijk eens leert kijken in de goedkope schappen en meer bewust gaat inkopen. Helaas de industrie zal of de kosten moeten doorberekenen of genoegen nemen met minder marge of misschien wel geen marge of een negatieve. Hoe dan ook de kritische consument zal bewuster kopen en dus daalt de omzet aan 'overbodige' artikelen.

 • ikkethuis

  zou dan nu eindelijk de crisis ook de retail bereiken?

 • schoenmakers1

  hoe vaak is het al niet gebeurd dat de prijs van de grondstoffen een klein beetje hoger werden en de consumentenprijs veel steeg, bij een daling van de grondstoffenprijs is nog nooit naar ik weet een daling van de consumentenprijs geweest, daarnaast is de prijs van de grondstoffen momenteel niks hoger als in het begin van de jaren 80, moeten de mensen nu echt geloven dat de grondstofprijzen hoog zijn, boerderij schrijf niet zo`n onzin

 • Robert P

 • schoenmakers1

  heb het bericht ook gelezen, ben bang dat uitkomt wat ik al langer denk, men wil meer richtingen van een product, dit om ze inwisselbaar te maken, nu is het dus helemaal duidelijk waarom er steeds meer producten met sterren komen, deze worden straks bij voldoende aanbod onderling inwisselbaar als de aanbieder niet met de prijseisen van de grootgrutter meegaat, even een schandaaltje faken

 • joannes

  Schoenmaker1 hoe kan je die komplot theorie hoog houden bij overproductie in de wereld wanneer er geen rampen zijn. Wanneer de droogte niet was geweest in de US waren we naar een laagste prijs in jaren afgestevend. Nu met de onbeheersbare en onvoorspelbare weersverandering is het ineens omgekeerd en dat ivm het weer. Dat is agro: weers afhankelijk! Bij een hoge prijs gaat iedereen produceren en met de verhalen over ¨toekomstigen¨ tekorten en China hadden veel boeren een extra areaal aangeplant dit jaar. Nu voor volgend jaar zal er natuurlijk weer behoorlijk worden aangeplant en wanneer er geen weersproblemen zijn zullen er superyields zijn ivm de verbeterde rassen en de hoge prijzen dit jaar. Niemand is er op uit om boeren te pakken, boeren worden met minimum prijzen her en der over de wereld gesteund wanneer het echt slecht gaat en waneer er rampen zijn stijgt de prijs tijdelijk boven het gemiddelde. Dat zorgt ervoor dat wanneer de prijzen echt te laag zijn dankzij de prijs ondersteuning minder boeren stoppen en daarmee het risico van een schrale oogst kunnen opvangen voor de gemeenschap.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.