Home

Nieuws 12 reacties

'Vlees- en zuivelconsumptie kan omlaag'

Bilthoven - Een voedingspatroon met minder vlees en zuivel kan voldoende eiwitten, mineralen en vitaminen leveren. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voorwaarde is wel dat er gevarieerd gekozen wordt uit plantaardige producten, met name voor eiwitten. De belangrijkste eiwitbronnen zijn noten, peulvruchten en volkoren graanproducten. Voor bepaalde vitaminen en mineralen kunnen ook verrijkte vlees- en zuivelvervangers een goede bron zijn. Het gaat hierbij met name om vitamine B12, die niet in plantaardige voedingsmiddelen zit. De huidige vleesvervangers worden vooral gemaakt van tarwe, soja, rijst, erwten of lupine.

In Nederland vormt vlees en zuivel ongeveer de helft van de eiwitconsumptie. Mensen die geen vlees eten,  eten vaak wel zuivelproducten.

Het RIVM onderzocht wat een verschuiving van het traditionele menu met dierlijke eiwitbronnen naar meer plantaardig voedsel betekent voor de inname van eiwitten, vitaminen en mineralen. "Een vermindering in de consumptie van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong is een efficiënte en mogelijk onvermijdelijke manier om schadelijke gevolgen van menselijk gedrag op het milieu te verkleinen", aldus de onderzoekers van het RIVM.

De huidige consumptie van noten en peulvruchten is volgens het RIVM laag. "Een toename in deze consumptie zal gunstig zijn in het kader van een gevarieerde consumptie van plantaardige bronnen", aldus de onderzoekers.

Laatste reacties

 • veldhuize001

  Laat die onderzoeker dan maar minder of helemaal geen vlees eten dan eet ik zijn portie er wel bij op, want een mens heeft wel degelijk vlees nodig wil men zijn vitamine B 12 op pijl houden door al die onzinnige dingen die er beweerd worden zijn er zoveel mensen in Nederland ziek als men daar eens mee op hield zo dat ook al weer een stuk schelen in de ziektekosten

 • hout&co

  Idd ! !
  Laat ze eerst maar eens gezond iedere dag een stukje vlees en zuivel nemen, dan heb je heel wat minder klachten.

  En voor wat betreft de noten en peulvruchten . . . . . .
  Als de noten voor een.dubbeltje te koop zouden zijn zou het een alternatief zijn maar nee, alles moet ingevoerd worden en dat kost tonnen.
  Daarbij komt nog dat de peulvruchten lang niet zoveel opbrengen als dat zou moeten voor een land bevoorraden dus waar blijven ze dan ....
  Juist op hey paadje van wederom meer uit de zakken zien te kloppen van de burgers.

  Laat ze eerst maar weer eens de boeren gaan waarderen dan hebben die minder stress van de stadsers die lopen te klagen over stank van koeien en trekkers .

  Dan kan de echte plattelander luidkeels lachen.

  LOL

 • Sjaak

  Dit is al langer bekend!

  Waarom moest dit nog een keer onderzocht worden en wat houdt dan een omschakeling naar een dergelijk voedselpatroon tegen?
  Waarschijnlijk heeft smaak en welvaart te veel invloed om ons traditioneel menu te wijzigen...
  Misschien is het doeltreffender voor het RIVM te onderzoeken, wat er nodig is om dit te veranderen.

 • Mozes

  Als een mens is geschapen om op noten te leven waarom heeft hij dan geen pluimstaart als een eekhoorn?

 • denker123

  Als er minder graan aan dieren gevoerd wordt,dan maken de biobrandstoffen fabrikanten er biobrandstoffen van.Het milleu gaat er dan geen stap op vooruit.Trouwens veel grond op de wereld is ongeschikt voor akkerbouw en alleen geschikt om dieren te laten grazen en veevoederwinning.De bijprodukten van de voerdingsindustrie moeten die allemaal in vergisters?

 • politiek

  Mozes, als antwoord op uw vraagstelling , als een mens ( of dier ) is geschapen om afval te verwerken, waarom heeft deze dan geen schoorstenen als een chemisch fabriek ?.

 • rossum001

  Ik eet al 60 jaar bijna geen vlees en dat bevalt mij goed.
  En wat de gezondheid betreft zit er tussen mijn eerstr an laatste bezoek aan de huisarts 35 jaar.
  Als een mens gemaakt was om veel vlees te eten hadden we net als andere vleeseters ook wel slagtanden

 • Aad Baars

  Veel bezoekers van Boerderij.nl preken vooral voor eigen parochie
  Politiek, De mens heeft een lever en 2 nieren en kan hiermee heel veel chemisch afval uit het lichaam werken . De darmflora kan ook nog eens een aantal gifsoorten afbreken. Er zijn organen die afvalstoffen opslaan en dat verminderd op korte termijn de milieubelasting.
  Denker123, Veel akker zijn inderdaad ongeschikt voor voedingsgewassen door de ophoping van nitraat,fosfaat en zware metalen . Ook de verzuring is een probleem. Met o.a. mais telen kun je makkelijk veel ballaststoffen uit de grond op laten nemen zodat je geleidelijk aan een gezondere bodem krijgt. Wat je vervolgens met de Mais doet is afhankelijk van de actuele situatie. Nu dat veel mensen sterven van de honger mogen we even stoppen met de productie van ethanol maar kunnen ook kiezen voor het uitdunnen van kansarme bevolkinggroepen.
  Eet smakelijk en slaap lekker!
  Beste Rossem, Stoppen met vlees en zuivel is voor veel mensen gewoon niet mogelijk . Het is gewoon goddelijk voedsel! Net als u met z'n alle matigen in het gebruik kan wel de hongersnood op deze planeet voor een groot gedeelte voorkomen.

 • politiek

  Beste Aad. Helaas gebeurd dat niet met de groeihormonen. Die binden zich , nadat ze het werk gedaan hebben , voor meer als 90 % aan vetten in het dier en melk en komen zo weer ter beschikking van de mens. Die verlaten het lichaam dus niet middels de nieren naar urine toe.

 • Aad Baars

  Correct Politiek, westerse mensen zijn niet voor niets zo veel groter geworden de afgelopen 35 jaar. Jammer genoeg zien veel veehouders wereldwijd niet in hoe schadelijk hormonen zijn. Ik heb in een paar jaar tijd al diverse vrienden naar hun graf mogen dragen omdat ze graag in hun jeugd met deze middelen in hun bloed een paar kilo extra spiermassa wilde creeren . Meestal door leukemie . De eiwithuishouding was in alle gevalen voledig ontregeld en dan help niets meer!
  Ik koos toen gelukkig voor aandacht geven aan de Meisjes en loop nu nog fluitend rond.

 • agratax2

  beste Aad Baars uit jouw opmerking zou ik kunnen opmaken, dat aandacht geven aan meisjes, mannen langer laat leven, dan mannen die gaan voor sportschool en stoere lijven. Wat te denken van die mannen die door hun aandacht voor meisjes door aids zijn geveld? nee jouw redenatie gaat echt volledig mank net als de hormoon kwestie. Het zijn niet de boeren die de gevaren onderkennen, het zijn de beleidsmakers, die eerst de hormonen laten goedkeuren en daarna hun markt ideeën enten op de productie verhoging door toepassing deze middelen. Is na Mansholt, niet steeds het prijspeil van agrarische producten met de inflatie minus productie stijging verhoogd? Zodat de boer wel gedwongen was zijn productie op te schroeven tot het oneindige om de kosten in de hand te houden.

 • Mozes

  Rossum001, een mens heeft hoektanden wat een verkorte versie is van slagtanden. Een herbivoor heeft geen hoektanden, alleen carnivoren en omnivoren zoals de mens wel. Daarnaast is de maag-pH ingesteld op vleesconsumptie.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.