Home

Nieuws 646 x bekeken 7 reacties

Vergelijking antibioticagebruik tussen landen is moeilijk

Wageningen - Het veterinair antibioticagebruik tussen landen is moeilijk te vergelijken. Dat stellen onderzoekers van LEI Wageningen UR, de Technische Universiteit van Denmark en de Universiteit Utrecht in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift 'Preventive Veterinary Medicine'.

Volgens de onderzoekers kunnen zelfs de data tussen Nederland en Denemarken niet makkelijk vergeleken worden, zelfs als de landen een gelijksoortige demografie en varkenshouderij hebben.
De belangrijkste conclusie uit de publicatie is dat eenvoudige landenvergelijkingen, gebaseerd op totale verkoopcijfers, makkelijk leiden tot verkeerde interpretaties, vooral als het gebruik wordt uitgedrukt in “milligram per kilo”. Ook meer geavanceerde modelberekeningen, waarbij zo goed mogelijk rekening wordt gehouden met verschillen in doseringen en in samenstelling van de veestapels, leiden slechts tot een geringe verbetering.
De schattingen worden sterk beïnvloed door de samenstelling van de veestapel en blijven een zeer onbetrouwbare indicatie van de echte gebruiksverschillen. “Inzicht geven in de werkelijke verschillen tussen landen is alleen mogelijk als betrouwbare gegevens over het antibioticagebruik per diersoort beschikbaar zijn”, aldus de onderzoekers.

Laatste reacties

 • politiek

  Antibiotica- en hormoongebruik zijn ook moeilijke gevoelige onderwerpen. Als het zelfs al zo moeilijk is dat de Universiteit van Utrecht het al niet meer uit kan rekenen dat geeft de denken aan het niveau van de setor en/of natuurlijk van die Universiteit , of zouden die ook elkaars belang een beetje moeten verdedigen. Betrouwbare gegevens zijn dus niet beschikbaar begrijp ik uit de mening van de onderzoekers. Volgens mijn mening kan dat ook niet als er gegevens ,als ze minder leuk zijn, door de schredder gaan. De slachtoffers zijn natuurlijk de mensen. Is het voesdsel nog wel veilig met deze strategie ? .

 • bankivahoen

  Het voedsel is nergens veiliger als In ons land Politiek@ !!Je spreekt over slachtoffers, alleen zie je ze niet! Het zal wel je gecreeerde baantje zijn die je als een pittbul in dit onderwerp laat bijten.Als je het voedsel niet veilig genoeg vindt laat je het toch zelf groeien en bloeien. Vooral dat toontje dat veel mensen aanslaan dat ze toch zo begaan zijn met de medemens, laat me niet lachen.

 • joannes

  Politiek als je niet wil of kan begrijpen dat een dosis van een bepaald middel een heel verschillend effect kan hebben in een koe, een vaars of een kalf, of, diezelfde dosis toegepast, bij verschillende soorten dieren: runderen, varkens, schapen, pluimvee, maar ook huisdieren zoals honden, katten, konijnen, hamsters, muizen, ratten, enz, enz,.... Medicijn gebruik wordt zoals het geregeld is met de deskundigheid en de ethiek van de dierenarts geborgd. Die beroeps groep zou moeten waken over onverantwoord gebruik. Zij zijn via de vleeskeuring betrokken bij de bescherming van de volksgezondheid en als dierenarts betrokken bij de gezondheid van ons huisvee. En... bij een landenvergelijking zoals in het artikel beschreven zijn deze dierenartsen ook nog een verschillend actief ivm uitvoerings wetten en mogelijk verschillende vormen van behandeling ivm klimaat of gewoon de locaal geldende doctrine. Dus allerlei verdacht makingen communiceren en de kwestie simplificeren is een te gemakkelijke houding of idee.Wetenschappelijk is dit probleem met de huidige stand van zaken niet te meten. Verdachtmakingen of simplificeren zijn handige communicatie technieken om aandacht te krijgen en mogelijk invloed maar niet meer en, daarmee moet je, je eigen integriteit maar eens grondig onderzoeken.

 • B bob

  Bankivahoen, Er zijn landen waar het voedsel veel vieliger is dan in Holland . De Slachtoffers waar Politiek over spreekt zijn alle burgers die reguliere troep eten zonder dat ze het hele verhaal weten. Lachen is dus niet gepast maar een vorm van leedvermaak/ramptoerisme. Het is moeilijk om betrouwbare gegevens te krijgen over het gebruik van medicatie en groeistimulatoren aangezien je op de zwarte markt enorme hoeveelheden troep kan kopen voor een lage prijs .

 • HvdR

  B bob, in welke landen is het voedsel volgens jou veel veiliger dan in Holland? Ben ik toch wel zeer benieuwd naar.

 • B bob

  Ben je ooit in Zwitserland ,Zweden, Noorwegen,Finland en Denemarken geweest ?

 • politiek

  Joannes. Als het antibiotica/hormoon gebruik gebeurd op de manier zoals u schetst in # 3 dan moet het die Universiteit van Utrecht toch kunnen snappen. Inderdaad heeft antibiotica verschillende effecten en maak je de kuur af, of juist niet af. Vele antibiotica geeft groeistimulering en is dat ook meegenomen in de beoordeling ?. Duidelijk is de mening dat er geen betrouwbare gegevens over het antibioticagebruik per diersoort beschikbaar zijn en dat is toch wel opmerkelijk als dat de mening is van Universiteit Utrecht. Joannes, Als je wilt voorkomen die verdachtmakingen ga dan zorgen dat je het antibioticagebruik goed en overzichtelijk geregistreerd hebt maar ga die tekortkomingen niet gebruiken als een excuus , van nu kan niemand aantonen dat we het verkeerd doen !. Tevens is het ook opmerkelijk als er gegevens door de schredder gaan nog voordat ze gedigitaliseerd zijn !. Dat maakt het voor de veehouderij n.l. ook gemakkelijker om een situatie te creeren van nu kan men niet aantonen dat we het ( antibiotica/hormoongebruik) verkeerd doen !.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.