Home

Nieuws 353 x bekeken

Vaccinatie tegen blauwtong blijft toegestaan

Den Haag - Het blijft toegestaan om herkauwers te vaccineren tegen blauwtong serotype 8.

Het ministerie van landbouw heeft hiertoe de regelgeving gewijzigd.

Sinds Nederland in februari officieel vrij is van blauwtong, mocht formeel niet meer gevaccineerd worden tegen het virus, omdat dit alleen is toegestaan in beschermingsgebieden.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft in april een risicobeoordeling uitgevoerd voor blauwtong in Nederland. Hieruit blijkt dat het risico op herintroductie van blauwtong serotype 8 iets groter is dan voorafgaande aan de introductie van het virus in Nederland, in 2006. Dat komt omdat er mogelijk nog virus aanwezig is in Zuid-Europa. "Het risico zal in de toekomst waarschijnlijk afnemen tot op het niveau van 2006 en zal dan ongeveer gelijk zijn aan het risico van introductie van andere blauwtongvirussen die circuleren in de EU", schrijft staatssecretaris Henk Bleker aan de hand van de risico-analyse van het CVI.

Vaccinatie tegen blauwtong serotype 8 mag alleen door een dierenarts gebeuren, met het in Nederland toegelaten vaccin. De kosten van vaccinatie, ongeveer 2 euro per dier plus dierenartskosten, zijn voor de veehouder. "Het niet vaccineren levert geen groot risico op voor de diergezondheid, zodat ook in dat opzicht de keuze om dieren te vaccineren door de veehouder geheel vrijwillig is", aldus Bleker.

Vaccinatie tegen blauwtong kan naast de bescherming voor het dier, ook van belang zijn voor de export van dieren naar derde landen. Deze dieren moeten worden gevaccineerd en voorzien zijn van een vaccinatieverklaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.