Home

Nieuws 642 x bekeken

Vaccinatie Q- koorts vaak laat

Den Haag – Melkgeiten- en melkschapenbedrijven zitten dit jaar sterk tegen, of zelfs over, de deadline van verplichte Q-koortsvaccinatie.

“Dat is jammer, want de deadline van 1 augustus moest makkelijk te halen zijn”, zegt Jeannette van de Ven, voorzitter van de vakgroep geitenhouderij van LTO Nederland. Uit gegevens van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) bleek eerder dat een kwart van de bedrijven de deadline van 1 augustus niet heeft gehaald. Deze bedrijven hebben nog tot woensdag 15 augustus de tijd gekregen om dit alsnog te doen. Daarna komt de NVWA de vaccinatie zelf doen. De kosten hiervan moet de veehouder betalen.

Dat de vaccinatie zo laat wordt gedaan heeft te maken met een aantal zaken. “Tijdens het aflammerseizoen in maart/april wil je geen extra stress veroorzaken door een vaccinatie uit te voeren. Je wilt dan juist rust in de tent. Je gaat dan bijvoorbeeld ook niet klauwbekappen. Daarnaast moeten de jonge lammeren minimaal 3 maanden oud zijn voor de eerste vaccinatie. Het handigste is dus om in één keer te vaccineren, eind juli. De dierenarts hoeft dan maar een keer te komeen, dat scheelt ook geld. Maar in principe moet de deadline van 1 augustus wel haalbaar zijn ”, aldus Van de Ven.

Van de Ven hoopt dat alle bedrijven de nieuwe deadline wel gaan halen. In 2010 wilden een paar bedrijven uit geloofsovertuiging hun dieren niet tegen Q-koorts vaccineren. “Ik verwacht dat er dit jaar ook een stuk of twee bedrijven zijn die niet vaccineren. Daar kun je weinig tegen doen. De overheid heeft hier een aparte regeling voor. Mocht er op deze bedrijven Q-koorts uitbreken, dan zijn alle kosten voor de veehouder”, aldus de vakgroepsvoorzitter.

Het is nog niet bekend of alle bedrijven die uitstel hebben gekregen tot woensdag 15 augustus inmiddels de vaccinatie en de bijbehorende registratie hebben uitgevoerd. Naar verwachting wordt dit woensdag bekend gemaakt door de NVWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.