Home

Nieuws 496 x bekeken

VVD vraagt uitstel voor veehouders die geen vergunning krijgen

Den Haag – Kamerleden Helma Lodders en Janneke Snijder (beiden VVD) vragen staatssecretaris Henk Bleker van landbouw of hij bereid is uitstel te verlenen voor veehouders die niet aan de eisen voor dierenwelzijn en mestverwerking kunnen voldoen, omdat ze geen vergunning krijgen van lokale overheden.

Aanleiding voor de Kamervragen zijn uitingen van agrarisch adviseurs. Zij vrezen dat veehouderij in Noord-Brabant door complexe en langdurige vergunningsprocedures de komende jaren niet aan de eisen voor mestverwerking en dierenwelzijn kunnen voldoen. Volgens de adviseurs heeft 40 procent van de veehouders in Noord-Brabant een vergunningsprocedure lopen voor bedrijfsontwikkeling. De adviseurs zeggen dat de termijnen bewust worden overschreden.

De Kamerleden vragen staatssecretaris Henk Bleker van landbouw of hij zich zorgen maakt dat veehouders niet aan de dierwelzijns- en mestverwerkingseisen kunnen voldoen omdat er geen vergunningen worden verstrekt door lokale overheden en of hij bereid is uitstel te verlenen voor de ondernemers. In april werd in de Tweede Kamer een motie, ingediend door Ger Koopmans (CDA) en aangenomen waarin wordt gevraagd om de vergunningverlening voor mestverwerkingsinstallaties met een maximale capaciteit van 50.000 ton te vereenvoudigen. Lodders en Snijder vragen welke maatregelen Bleker heeft genomen om deze wet uit te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.