Home

Nieuws

‘Univeg wil sierteeltdivisie verkopen’

Sint-Katelijne-Waver – De Dutch Flower Group (DFG) en Florimex zijn geïnteresseerd in het overnemen van de bloemen- en plantenbedrijven van Univeg.

Volgens het Financieele Dagblad hebben ook het Duitse Omniflora en het Italiaans-Nederlandse Ciccolella interesse.

Het Belgische Univeg wil onder de vorig jaar aangetreden topman Theo de Kool een focus op de markt voor groenten en fruit. Het bedrijf claimde eerder met groenten en fruit het marktleiderschap in Nederland. Het bedrijf noteerde de laatste jaren steeds een omzet van circa 3 miljard euro maar boekte ook verlies en besloot tot een reorganisatie. De verkoop, al eind vorig jaar aangekondigd, kan volgens Univeg nog wel een halfjaar in beslag nemen.

In Nederland wil Univeg onder meer bloemengroothandel Greenex in Poeldijk verkopen, maar ook Bocchi Flower Trade en Triangle Flowers verkopen. Bloembollenhandelaar Vanderschoot uit Voorhout wisselde al eerder van eigenaar. Greenex behoort met een jaaromzet van 50 miljoen euro tot de belangrijkste sierteeltactiviteiten van Univeg, waarvan de totale waarde op 200 miljoen euro omzet wordt geschat. Van de overnamekandidaten is DFG, eigenaar van 25 handelsbedrijven met een gezamenlijke omzet van ongeveer 1 miljard, de grootste.

Univeg wil volgens de plannen van De Kool ook een deel van de logistiek verkopen en kiest voor verzelfstandiging van de teeltactiviteiten onder de naam Univeg Fruitpartners. Hiervoor zouden volgens Belgische media ook nieuwe aandeelhouders worden aangetrokken. De stap betekent een einde aan de verticale integratie waarvan oprichter Hein Deprez altijd een bekend voorvechter is geweest omdat volgens hem grip op de keten steeds belangrijker wordt naarmate ook meer eisen worden gesteld aan voedselveiligheid.

In totaal zal de schoonmaakoperatie van De Kool leiden tot ongeveer 500 miljoen euro minder omzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.