Home

Nieuws 326 x bekeken

Topman Nestlé: stop met biobrandstoffen

Vevey – Topman Peter Brabeck-Letmathe van Nestlé verwacht dat hoge voedselprijzen een nog sterkere voedselcrisis dan in 2008 zullen veroorzaken.

Dat heeft de Oostenrijker gezegd tegenover de Wiener Zeitung. Volgens Brabeck-Letmathe kan een crisis deels worden voorkomen als niet langer voedselgewassen worden gebruikt voor biobrandstoffen, maar hij gelooft niet dat de biobrandstoffenlobby zal worden gestopt. Brabeck-Letmathe zegt een groot tegenstander te zijn van de bijmengplicht in de VS en Europa, die de prijs voor mais omhoog stuwt. “De Wereldvoedselorganisatie (FAO, red) heeft nu vastgesteld wat ik al jaren predik: geen voedselgewassen voor de brandstofproductie. Daarbij gaan te veel percelen voor de teelt verloren. Er steekt echter een sterke lobby en subsidiesysteem achter.”

Nestlé geldt als het grootste voedingsconcern ter wereld en doet volgens Brabeck-Letmathe rechtstreeks zaken met 600.000 boeren. Brabeck-Letmathe denkt dat Europa sterker uit de crisis zal komen, maar dat de periode van herstel wel “10 jaar worstelen” zal kosten. Naast een grote publieke schuldcrisis kent Europa volgens de topman een nog grotere crisis met private schulden. In Denemarken zou de private schuld 140 procent van het bruto binnenlands product betreffen.

Brabeck-Letmathe meent dat Europeanen meer in plaats van minder moeten gaan werken. Pas als arbeidslonen dalen of de productiviteit toeneemt, investeren bedrijven weer in het continent.

Of registreer je om te kunnen reageren.