Home

Nieuws 18 reacties

Thieme: alleen gedoogsteun als begin wordt gemaakt met einde megastal

Den Haag - Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) wil een nieuw kabinet alleen steunen als er een begin wordt gemaakt met een verbod op megastallen. Dat zegt ze tijdens een interview op Politiek 24. Thieme, die met haar partij in de peilingen op drie zetels staat, heeft regeren niet als eerste doel, maar ze sluit een gedoogconstructie niet uit.

Eerder gaf Thieme al aan dat ze met alle partijen wil samenwerken, behalve met het CDA. "Elke zetel die het CDA niet krijgt, is een zegen voor dier en milieu en voor Nederland", zegt Thieme in het interview. Ze noemt het CDA de architect van de bioindustrie.

Thieme reageerde ook op de reacties van boeren die ze eerder deze week bezocht tijdens een toer langs grootschalige veehouderijbedrijven.  De boeren waren niet te spreken over het onaangekondigde bezoek van de partij.

"We zijn er gewoon langs gegaan om kennis te nemen van de situatie. Het was ook zeker niet de bedoeling om op de koffie te gaan bij de boeren. Ik wil de mensen daar in de buurt laten weten dat wij tegen de komst van deze megastallen zijn. Megastallen ontsieren het landschap, zijn slecht voor de dieren en zijn slecht voor de volksgezondheid", zegt Thieme.

Argumenten van boeren dat de grootschalige stallen beter zijn voor het milieu en dat de productie anders over de grens gebeurt, snijden volgens Thieme geen hout. "Steeds blijkt dat met name in megastallen veel antibiotica wordt gebruik. Door de megastallen moeten wekelijk 50 boerengezinnen stoppen met hun kleinschaligere bedrijf. Dat wil de Partij voor de Dieren niet, we willen juist deze boeren beschermen en er voor zorgen dat dieren ruimte krijgen om hun natuurlijke gedrag te vertonen en de boeren een eerlijke boterham kunnen verdienen."

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Marianne:Krijg ik dan kostprijs garantie?
  De niet plofkippen van Deen en Coöp komen uit een megastal met uitloop in Roemeniè. Is dat waar jij naar toe wil ????????
  Als dat zo is begrijp ik de redenatie niet van de Partij voor de Dieren en Wakker Dier.

 • agratax2

  De PvdD doet er alles aan om de stem van de kleine boer te krijgen. De grootte bedrijven in een waad daglicht stellen met haar onaangekondigde bezoeken en in de pers doen als of ze de Mega stallen wil verbieden vanwege het feit dat er kleine boeren gedwongen moeten stoppen. Stoppen zullen zowel de kleinen als de groten als het aan mevr. Thieme ligt. Zij is groot voorstander van een Groen Nederland bevolkt door Veganisten en (schijtende) Ganzen. Vlees eters zijn niet welkom, alleen biologisch producerende en consumerende planteneters mogen in het Thieme paradijs verblijven.

 • bankivahoen

  Zo op de foto te zien heeft ze een klomp of iets tegen haar hoofd gehad bij een onaangekondigd bedrijfsbezoek, als er nu maar niet nog veel meer wartaal uit haar mondje komt!

 • joannes

  Maar 1 punt heeft ze: er moeten 50 gezinsbedrijven stoppen vanwege de prijsdruk die op grotere schaal produceren tot resultaat heeft. En dat gesubsidieerd door het huidige ¨VVD CDA ondernemersbeleid¨waarmee versneld kan worden afgeschreven en allerhande millieu subsidies worden gecashed. Kortom het huidige beleid lijkt pro boer maar het heeft een erg koude sanering tot resultaat. Wanneer zij het voor elkaar krijgt, dat die 50 gezinsbedrijven per week een goede boterham verdienen, blijven er absoluut meer boeren op het platteland wonen en zijn er geen poolse mederkers nodig om het vee te verzorgen. En.... misschien ziet die opvolger dan ook weer toekomst in het boerenbedrijf. Het export verhaal is natuurlijk een natte droom! Wie exporteren er eigenlijk? Die bedrijven die een wagen vol kunnen laden en dat zijn diegene die de prijsdruk veroorzaken. Daar komt geen cent van bij het gemiddelde boeren bedrijf en zelfs niet bij de belasting voor de gemeenschap. Zij schrijven versneld af, drijven prijzen voor grond op en creëren een behoefte aan vreemd risico kapitaal.

 • Willem1962

  Haar reaktie van dat het geen hout snijdt slaat natuurlijk nergens op. Wanneer Nederland nu eens stopt met het importeren van vlees, van varkens, rundvee en andere soorten, kijk, dan zouden er meer zijn (misschien) die op dit kluppie stemmen. Maar zolang er geen importverbod af komt heeft diegeen die stelde dat als zij (de boer met de megastal) het niet doen iemand in het buitenland het wel doet natuurlijk groot gelijk.

 • joannes

  Willem1962 heb je weleens berekend wat jij verdient aan de export van landbouw producten door Nederland? Vergeet niet te rekenen met wat je zelf verdient niet wat Nederland ermee verdient want dat valt niet in jouw portemonee. Alles wat Nederland exporteert, moet met de locale producten van het importerende land concurreren + voldoende voor de transport en commisie kosten. Met een zelfvoorzienings graad 270%, we produceren immers al ruim 2 x wat nederlanders consumeren, betekent dat extra productie altijd voor de export geproduceerd wordt, en dus tegen een lagere prijs zal moeten worden aangeboden. Een lagere prijs die de gemiddelde opbrengst prijs weer zal drukken. Wanneer je verdient zal je bij de groep megastallen behoren en wanneer je niet verdient zal je bij die groep van 50 stoppers / week een keer gaan horen; wanneer de megastallen doorzetten. Thieme wil die 50 potentieële stoppers vertegenwoordigen en verdedigen en niet die megastal boeren. Dus bij wie heb je het meeste belang?

 • HvdR

  De sanering van het kleine bedrijf gaat toch wel door, met of zonder Thieme. Uiteindelijk is de komst van de megastal niet te stoppen, omdat die scoort op alle fronten: Dierenwelzijn, milieu, natuur en een boterham voor de ondernemer. Het vermaledijde antibiotica gebruik wordt wettelijk ook aan banden gelegd, want dat besef begint nu ook goed door te dringen.
  Schaalvergroting zie je in elke bedrijfstak en geen enkele politicus kan dat een halt toeroepen want dat kost gemeenschapsgeld en dat geld hebben we keihard nodig om zelf op de been te blijven. Jammer maar helaas!
  Bovendien is het te zot voor woorden dat juist de Dierenpartij goodwill bij de veehouderij hoopt te kweken. Zijn ze helemaal van het padje met deze laatste strohalm?

 • joannes

  HvdR nu de regering minder grond gaat kopen en de stads en dorp uitbreiding ook stil gevallen is zijn de megastallen de enigste oplossing voor al die boeren met opvolgings problemen. Ik denk dat je daar aan denkt wanneer je zo fel het megabedrijf verdedigd. Er zullen een paar ambitieuse boeren zo greetig zijn de huidige prijzen te betalen maar ik verwacht dat de prijzen eerst door de knieën moeten. En dan wel of niet geregisseerd door een of enkele banken zullen een paar bedrijven worden opgezet met lokale, regionale, nationale en natuurlijk europese subsidie en worden de boerenzonen uitgenodigd op de trekker te rijden of veemanager te worden. En dan maar hopen dat je door die greetige boer wordt opgekocht in plaats van gesaneerd worden door de bank! Dit heeft niets met landbouw of boeren te maken; dit is hopen en conserveren op kort termijn oplossingen en het geld naar de banken shippen! Wanneer we de prijsdruk wegstemmen kan het voor iedereen nog wat worden.

 • kok999

  Die 50 gezinsbedrijven p/w die verdwijnen is nu net niet in het belang van de bevolking in het algemeen. Dit argument hoeft dus niet direkt gericht te zijn op de potentiele stemmers uit deze groep landbouwers maar kan zich ook richten op de schooljuffrouw en bibliothecaresse in het dorp die zien dat de gezinnen verdwijnen. Juist het EU beleid is gericht op behoud van een leefbaar platteland.

 • HvdR

  joannes, het megabedrijf wordt de enige bedrijfsvorm waar uiteindelijk niets op af te dingen valt om genoemde redenen. En begrijp me goed, dat kan nog steeds een familiebedrijf zijn. Het kleine bedrijf dat niet tijdig innoveert wordt terecht door de maatschappij in de steek gelaten.
  kok999, een leefbaar platteland kan best met het fenomeen megabedrijf, immers daar moeten toch ook mensen werken?

 • joannes

  HvdR ik ben benieuwd of dat gebeurd omdat er voor die tijd nog een paar problemen moeten worden opgelost. Vergeet niet dat bv schaalvergroting ook getolereerd moet worden door de klanten, de buurt en de ¨nieuwe werknemers¨. Tomaten plukken en Bloemen knippen is anders dan veeverzorgen of een teelt begeleiden. En ik blijf het erg jammer vinden voor het platte lands dorp waar een hele cultuur zal gaan verdwijnen met het gezinsbedrijf! En waarom? Om nog meer te exporteren dan we nu doen met 270% zelfvoorzienings graad! En uiteindelijk iedereen voor een Multinationaal of Bank te laten werken in loondienst.

 • joannes

  kok999 dat het EU beleid op plattelands ontwikkeling gericht is, is op papier natuurlijk waar. Maar hoe heeft het uitgewerkt dat beleid in Nederland? De steeds grotere bedrijven worden om de een of ander regeling ¨mede gefinancieerd door de Europeese Unie¨ Wat dus betekent: meer productie capaciteit wordt gefinancieerd door de EU. Ze zullen niet in hun criteria meten hoeveel van die 50 gezinsbedrijven die stoppen per week veroorzaakt zijn door die gesubsidieerde uitbreiding van capiciteit. Je ziet het bv in Spanje op een andere manier: daar was het land onbewerkt, en ze zijn het daar met olijfbomen gaan beplanten met subsidie, met als gevolg dat daar nu weer mensen wonen in het dorp wat eerst verlaten was. En dit met diezelfde subsidie!

 • HvdR

  Psssst joannes, wakker worden, schaalvergroting is al 50 jaar aan de gang hoor en dus al volledig geaccepteerd door de groepen die je als drogreden aanvoert. Op dit moment schrikt men enkel nog van de toevoeging MEGA, maar ook dat zal een kwestie van tijd zijn.
  En weer begin je over die vermaledijde export. Waarom toch steeds weer? Is bij jou nog steeds niet het besef doorgedrongen dat we het juist van de export moeten hebben?

 • Mozes

  De kleine boer verdwijnt niet als gevolg van de opkomst van het megabedrijf. De prijs wordt namelijk niet bepaalt door het megabedrijf maar door de internationale markt. Als het kleine bedrijf niet mee kan komen in kostprijs moet hij een hogere opbrengstprijs proberen te krijgen door een onderscheidende kwaliteit te leveren. Een scharrelvarken, een biologisch varken ed. Klagen en vragen om een beschermde markt kun je wel doen maar zal nooit lukken.

 • joannes

  Pssst HvdR de laatste 30 jaar is er uitgebreid maar allemaal nog in dat platte lands dorp waar de lokale smid ineens op het industrie terrein zich in een of andere product ( vaak voor de boer) specialiseerde. Maar het bleef een dorp met zijn dynamiek. Doch nu blijkt dat er zoveel boeren gaan of willen gaan stoppen vanwege die prijsdruk en die grote geinformatiseerde bedrijven dat ze de moed verliezen. 50 gezinnen / week is het niet al 30 jaar aan de gang HvdR. En zoals alle bewegingen, zodra die te sterk wordt krijgt hij teveel (sociale) bij effecten. Ook die export!

 • HvdR

  joannes, prijsdruk zal er altijd zijn en hoort nu eenmaal bij een vrije markt. Er zijn ook andere productiesystemen maar die hebben allemaal zo hun bezwaren. Vrije markt zonder productieregulering zal steeds meer het meest efficiënte antwoord blijken op de dynamische wereld van vandaag de dag.
  De exodus van 6 gezinnen per dag is al 10-tallen jaren aan de gang, zelfs al van voor het begrip megabedrijf, dus waar je ineens het argument van de te snelle beweging vandaan haalt is mij een raadsel.

 • John*

  met de huidige automatisering, productievriendelijke dieren en korte looplijnen is het prima mogelijk om 500 zeugen per fte of 5000 vleesvarkens per fte te houden en verzorgen. heb je 400 zeugen dan werk je voor 80 % etc.. een bedrijf met 200 zeugen of 2000 vleesvarkens is in deze tijd een parttime baan.

 • joannes

  HvdR
  Ik heb even de publieke data erbij gezocht en zoals je daarin beschrijvend kan zien is er een enorme sanering geweest van varkenshouders die het er even bij deden. Een zogenaamde neven taak. Deze mensen bleven in en om het dorp wonen en werken. Tot 6500 bedrijven tot in 1999

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/landbouw/publicaties/artikelen/archief/2000/2000-0469-wm.htm

  daarna echter is het aantal min of meer stabiel gebleven tot 2011 pagina 4

  http://www.pve.nl/wdocs/dbedrijfsnet/up1/ZwulnqpIyqF_429654PVV_PVV_populair_2011.pdf

  Waarin je ziet dat er 6525 bedrijven zijn. 25 meer dan in 1999.
  Nu met de groepshuisvestings regeling stoppen er veel varkenshouders ivm de investeringen die moeten worden gedaan, en natuurlijk de stijgende efficientie zoals John* hierboven beschrijft.
  Dit vwb de varkenshouders.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.