Home

Nieuws 460 x bekeken

Tegenvallende resultaten John Deere

Moline – John Deere heeft het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 788 miljoen dollar (641 miljoen euro). De winst ligt daarmee 15 procent hoger dan vorig jaar, maar blijft 25 procent achter bij de verwachting van analisten die door financieel dienstverlener Bloomberg zijn opgesteld.

Het bedrijf uit Illinois verlaagt de winstverwachting voor fiscaal 2012 (einde: 31 oktober) van 3,5 naar 3,1 miljard dollar (2,5 miljard euro). De omzet van John Deere met machines steeg 16 procent tot 8,9 miljard dollar (7,3 miljard euro). Prijzen staan onder druk omdat boeren in de VS leiden onder een mislukkende maisoogst.

De grootste producent van landbouwmachines wereldwijd houdt vast aan het doel in 2018 een jaaromzet van 50 miljard dollar te halen.

Volgens topman Samuel Allen blijven agrarische inkomens zich positief ontwikkelen. Zelfs in droogtejaar 2012 ligt het netto-inkomen volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw op het op één na hoogste niveau ooit: 95 miljard dollar. Boeren in Zuid-Amerika investeren nu al in areaaluitbreidingen om te profiteren van hoge graan- en sojaprijzen, aldus Allen. In Amerika zal een dergelijk effect volgens de bestuursvoorzitter in 2013 vermoedelijk zichtbaar zijn.

Allen denkt ook dat een serie nieuwe productlijnen John Deere in 2013 zal helpen. “Verkopen zijn achtergebleven bij onze verwachtingen omdat bepaalde internationale markten zijn verzwakt en doordat de introductie van een recordaantal nieuwe producten heeft geleid tot tijdelijke inefficiënties in fabrieken.” John Deere zet toenemend in op zwaardere machines.

In de EU zag John Deere in juli een daling van de verkoop van trekkers met ten minste 10 procent terwijl de verkoop van combines juist met dubbele cijfers groeit.

Of registreer je om te kunnen reageren.