Home

Nieuws

Servië: 160 miljoen euro voor boeren

Belgrado – Servië maakt 160 miljoen euro vrij voor boeren die zijn getroffen door droogte. De boeren krijgen meer subsidie, goedkopere diesel en betere leningvoorwaarden.

Veeboeren krijgen mogelijk graan uit nationale noodvoorraden. Volgens landbouwminister Goran Knezevic, geciteerd door financieel persbureau Bloomberg, betreft het de grootste interventie in de landbouw in meer dan twintig jaar.

Akkerbouwers kunnen tot 54 euro per hectare steun krijgen. Servië is getroffen door ernstige droogte die de opbrengsten van vooral mais, zonnebloemzaden en soja in zeker de helft van het land hebben gedecimeerd. Servië is sinds maart officieel kandidaat-lidstaat van de EU en kandidaat-lidstaat van wereldhandelsorganisatie WTO maar kan nu binnen de beschikbare budgetten nog ongelimiteerd sectoren steunen.

De steun lijkt opmerkelijk. De Servische overheid rapporteerde in juni een begrotingstekort met een omvang van 7 procent van het bruto binnenlands product.

Of registreer je om te kunnen reageren.