Home

Nieuws 652 x bekeken

Ruzie over ruilverkaveing in Gooik (B)

Gooik - De ruilverkaveling in het Belgische Gooik verloopt moeizaam. Tegenstanders vrezen voor meer intensieve en grootschalige landbouw in het gebied. In totaal moet zo’n 3.500 hectare landbouwgrond worden herschikt.

De tegenstanders van de ruilverkaveling zijn bang dat deze ten koste gaat van de natuur, het landschap en de wandelwegen. De actiegroep Stop Ruilverkaveling Gooik is ook van mening dat het project te duur is. Volgens de groep zijn de kosten van 10 miljoen euro voor 1.700 hectare te hoog. Omgerekend zou dit 6.000 euro per hectare zijn. Daar komen nog de kosten van inflatie en andere meerkosten bij, aldus de actiegroep. Dat meldt Vilt.be.

De tegenstanders gaan ver in hun uitingen. Zij verstuurden een brief aan alle inwoners van Gooik, waarin ze schreven dat elk gezin €1.875 moet bijdragen aan de kostprijs van de ruilverkaveling. De brief was ten onrechte ondertekend met de naam van de burgemeester. Het gemeentebestuur reageerde daarop met een eis tot schadevergoeding. Volgens de gemeente zijn de verkavelingsplannen nog slechts voorlopige ontwerpen en is nog niets concreet.

Of registreer je om te kunnen reageren.