Home

Nieuws

Rotterdam slaat 11 procent minder veevoer over

Rotterdam - De Rotterdamse haven heeft in de eerste helft van dit jaar 11 procent minder agribulk overgeslagen in vergelijking met dezelfde periode in het vorig jaar. Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam woensdag bekendgemaakt.

De daling heeft te maken met de prijsontwikkelingen op de wereldmarkt en een verschuiving van de overslag naar de haven van Amsterdam, zegt president-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam in een toelichting.

De overslag van granen, zaden en vevoergrondstoffen (in het jargon samengevoegd tot agribulk) daalde tot 4,1 miljoen ton. Vorig jaar bedroeg de aan- en afvoer nog ruim 4,6 miljoen ton in het eerste halfjaar. De aanvoer van agribulk bedroeg dit jaar afgerond 3,6 ton, de afvoer 0,6 ton.

Volgens de Rotterdamse haven hebben de prijsstijgingen op de wereldmarkt ertoe geleid dat afnemers interen op hun voorraden. Daarnaast schoven enkele pakketten terug naar Amsterdam, die juist vorig jaar naar Rotterdam waren gekomen.

Op het gebied van nat massagoed (chemische basisproducten, plantaardige oliën en vetten, vruchtensappen) was sprake van een stijging van de overslag, vooral door de aanvoer van palmolie door de start van de fabriek van Neste Oil. Er was sprake van meer invoer van onder meer biodiesel uit Azië. De overslag van ethanol daalde.

De Rotterdamse haven realiseerde overigens in de eerste helft van dit jaar wel een groei in de goederenoverslag: 3,2  procent meer dan in de zelfde periode in 2011. De groei werd vooral gerealiseerd in de overslag van ruwe aardolie en minerale olieproducten die met respectievelijk 9,6 en 13,8 procent steeg. Die groei is boven verwachting, zegt Smits. Hij verwacht over het gehele jaar een stijging van de overslag van ongeveer 1 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.