Home

Nieuws

Regelkeurslijf knelt op platteland

Hengelo - Plattelandsgemeenten willen meer vrijheid bij de innovatie in het buitengebied. Dat zegt het samenwerkingsverband van elf grote gemeenten, de P10, in een stuk dat is bedoeld als advies aan het kabinet dat na de verkiezingen zal worden geformeerd.

De P10 bestaat uit de gemeenten Aa en Hunze, Berkelland, Borger Odooorn, Bronckhorst, Hollands Kroon, Hulst, Ooststellingwerf, Opsterland, Schouwen-Duiveland, Sluis en Westerveld.

De vermindering van het aantal agrarische bedrijven en de daardoor veroorzaakte leegstand van stallen en werkplaatsen kan leiden tot verloedering en verpaupering, zegt de P10. De gemeenten vragen om de vrijheid om zelf ruimtelijk en planologisch beleid te voeren op dat gebied.

De gemeenten zeggen dat ze heel goed zelf in staat zijn om slimme en effectieve oplossingen te bedenken, "waarbij de landelijke overheid niet tot op de kleinste details moet voorschrijven welke euro waaraan besteed mag worden."

Volgens de P10, die gezamenlijk een oppervlakte hebben ter grootte van de provincie Zuid-Holland en 340.000 inwoners, is de balans in het overheidsbeleid doorgeslagen ten voordele van de stad. Plattelandsgemeenten die te maken hebben met  veel toerisme zijn niet in staat de extra kosten daarvan te betalen uit de extra belastinginkomsten. De wissel die de toevloed van rustzoekers trekt op de omgeving, staat niet altijd in verhouding tot de extra inkomsten. De P10 noemen daarbij ondermeer de aanwezigheid van TBS-klinieken op het platteland en ontwenningsinstellingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.