Home

Nieuws 1976 x bekeken 8 reacties

Rechter verbiedt afschieten damherten

HAARLEM - Rond de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland mogen voorlopig geen damherten worden afgeschoten. Dit heeft de bestuursrechter in Haarlem maandag bepaald.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hadden toestemming gegeven voor het afschieten van de herten, omdat zich steeds vaker incidenten met de dieren voordeden. Zo was er vaak schade aan bloemgewassen.

De rechter heeft de provincie nu teruggefloten. Hij vindt het afschieten van dieren een ultiem besluit. Ook heeft de provincie onvoldoende aangetoond dat andere, minder ingrijpende maatregelen ontoereikend zijn.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Die rechter denkt natuurlijk aan gratis condooms.

 • willem jan

  ???????????

 • Piejear

  De rechter heeft geoordeeld. Zijn uitspraak is wat mij betreft niet ter discussie. Wel de onkunde om dergelijke situaties te voorkomen en/of te beoordelen.
  Als er alternatieven zijn probeer die dan uit. Werkt het, dan is het probleem opgelost, anders is aangetoond dat jacht het laatste middel is.
  Missen we niet een autoriteit met betrekking tot wildregulering? Of neemt een instantie onvoldoende zijn verantwoordelijkheid?

 • ae-ea

  Is de rechter in deze nog wel onpartijdig, of laat hij zich leiden door de media???

 • J@gertje

  Beste Piejear,
  Er is een prima alternatief, n.l. het hele gebied aldaar met een hoog hek inrasteren zodat er geen hert meer uit kan.
  Ook de faunabescherming heeft dit alternatief al aangedragen, maar die gaan dat natuurlijk niet betalen.
  Of het bevorderlijk is voor een gezonde wildstand is nog maar de vraag.
  Het schoolvoorbeeld van natuurtje spelen achter een groot hekwerk kennen we immers.
  In het gebied de doodsvaardersplassen mogen de dieren eerst creperen waarna ze, na een hoop politieke ophef, voor een deel afgeschoten worden.
  Belangrijk is wel dat alle schade gemeld blijft worden bij het faunafonds.
  Of de rechter partijdig is kan ik niet beoordelen maar dat hij uit onkunde handeld is wel duidelijk.

  Groet,
  J@gertje

 • mariomeerloo

  een jager zal altijd zijn jacht en jachtgebied beschermen
  een dieren rechten activist zal het recht van leven voor ELK leven verdedigen ,al hebben we hier wel eens figuren die denken zelf rechtertje te kunnen spelen ,,we hebben hier in Nederland alleen geen situatie waarin de natuur voorziet in natuurlijke vijanden ,bv,wolven ,wat er dan gebeurt is dat er bij een overbevolking de natuur zelf ingrijpt in de vorm van slopende ziekten , kijk maar zoals dit gebeurt bij grote concentraties kippenbedrijven waar miljoenen kippen gehouden worden in schuren waarvan er 10 tallen staan in een relatief klein gebied ,ook varkenspest, en ga zo maar door Q koorts, ,oost brabant klapte uit zijn voegen in de hoeveelheid geiten bedrijven,, nee dan zijn jagers hoe erg ik het ook vind wel humaner,en ik vind het echt erg,want in mijn beleveing heeft elk leven recht op bescherming,helaas zijn wij mensen in polulatie ook nogal gegroeid, wat dan hé nou ja ,ook hier zijn wel oplossingen gewoon een dictatortje hier en daar en een gebied word weer uitgedund, door .......ja door jagertjes

 • joannes

  Moeten al deze damherten aan de anti conceptie op kosten van de provincie?

 • J@gertje

  @mariomeerloo,
  Je haalt in je emotie een aantal dingen totaal door elkaar.

  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.