Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:23 aug 2012

PvdA, GroenLinks en D66: provincies moeten geen natuurgrond in EHS-gebied verkopen

Den Haag - Provincies moeten geen onomkeerbare stappen nemen op het gebied van natuur. Dat vinden Lutz Jacobi (PvdA), Rik Grashoff (GroenLinks) en Stientje van Veldhoven (D66).

Ze roepen provincies op om geen gronden die zijn aangekocht voor de aanleg van de Ecologsiche Hoofdstructuur (EHS) te verkopen, nu het plan voorligt om de EHS te herijken. De partijen gaan ervan uit dat na de verkiezingen van 12 september het natuurbeleid drastisch zal veranderen ten opzichte van het huidige beleid van demissionair staatssecretaris Henk Bleker.

"Na de verkiezingen wordt de inkrimping van de EHS teruggedraaid. We willen de totale EHS alsnog uitvoeren, al zal dat wel wat meer tijd in beslag nemen dan volgens het oorspronkelijke plan", zegt Grashoff. Hij vindt dat het regionale natuurbeleid wel snel moet worden vlotgetrokken, maar er moeten geen onomkeerbare stappen worden genomen. "Er moeten geen voor de EHS aangekochte gronden worden verkocht, om vervolgens straks wéér aan te moeten kopen. Dat zou de overheid heel veel geld gaan kosten."

Van Veldhoven vult aan dat de ontwikkeling van het natuurbeleid in de provincies niet stil moet komen te staan. "Provincies kunnen al wel aan de slag, bijvoorbeeld met het prioriteren van gebieden voor natuuraanleg. Maar met de verkoop van gronden kan beter een pas op de plaats worden gemaakt", vindt zij. Het gaat hierbij alleen om gronden in de oorspronkelijke EHS-gebieden. Ruilgronden kunnen wel gewoon verhandeld worden. D66 vindt ook dat er gekeken mag worden of de robuuste verbindingszones nog wel zo robuust moeten worden als ze oorsprokelijk zijn aangewezen.

Het Interprovinciaal overleg (IPO) zegt in een reactie dat provincies waarschijnlijk nog niet bezig zijn met de verkopen van gronden. "De externe commissie Ontwikkelopgave Natuur komt in september met een concept hoe de provincies om kunnen gaan met de herijking van de EHS. Veel provincies hebben hier nog geen stappen in gezet", aldus een woordvoer van het IPO.

Laatste reacties

 • Mels

  Kunnen we links en groen nederland niet monddood maken,wat kraamt dat volk toch een onzin uit,voedselprijzen rijzen de pan uit lezen we overal een die proleten willen (nog) meer grond uit productie halen.

 • Frans Smit

  Hé Mets, als we nou eens minder gaan exporteren ?!!
  Dan gunnen we bovendien de boeren elders op de wereld ook wat

 • Elevage

  jammer genoeg zijn niet alle boeren 'elders' op de wereld in staat voldoende te produceren voor hun eigen 'volk'. Dus exporteren blijft echt wel doorgaan.
  Maar om nou goede landbouwgrond om te zetten in natuur voor allerlei kevers en kikkers........... Landbouw is ook natuur. Kijk maar om je heen als je op een mooie zondag rondfietst door het land, dan geniet je toch ook van een mooi tarweveld of de melkkoeien in de wei??? Een groot deel van de natuurgebieden is niet eens toegankelijk voor de 'gewone' mens, die zijn gesloten om dat de dieren rust nodig hebben. Dus een gebied waar je niet eens mag komen. Nou dan laat maar mooi landbouwgrond, daar kan iedereen naar kijken en van genieten.

 • joannes

  Mels zolang met overheids subsidies in de vorm van fiscale versnelde kosten aftrek en subsidies, de productiviteit versnelt wordt verbeterd zal er cultuurgrond overblijven. De eigen collega´s uit de markt drukken en middels export een gezonde productie ontwikkeling in het verre buitenland voorkomen. Het is als een koppel varkens die concurreren voor het voer. Wanneer er een paar krachtpatsers met een paar kilo meer of wat extra agressiviteit tussen zitten wordt de rest magerder en die paar zwaarder.Ordinair Darwinisme. Dit is, in economie taal, de incentives verkeerd aanwenden!

 • HvdR

  joannes, klopt het dat je tegen importen bent als het ten koste zou gaan van onze afzet en dus ook dat je tegen onze export zou zijn als het elders in de wereld zou resulteren in hun krimp van de afzet?
  Dan ben je dus tegen de globalisatie van de wereldhandel, die strikt genomen verantwoordelijk is voor de algehele welvaartsgroei, niet alleen hier maar ook in de 2'de en derde wereld....
  Je bent dus in feite een rasechte antiglobalist om onze eigen markt, in casu het kleine achterhaalde gezinsbedrijf uit de tijd van Ot en Sien, te beschermen? Mag ik dat zo samenvatten?

 • joannes

  Nee HvdR dat mag je niet zo samenvatten! Om even de vergelijking met die koppel varkens aan te houden. De boer, in dit geval de overheid, werkt met incentives, of te wel beloning van gewenst gedrag en straf of anti beloning voor ongewenst gedrag. Als je nu als overheid tot beleid neemt de wereld te veroveren met de agra producten, overigens lage toegevoegde waarde en commodities, en daarmee industrialisatie van het platte land nastreeft heb je volgens mij het belang van enkele burgers als prioriteit genomen ipv dat van de vele gezinnen die het vak uit worden gedrukt ivm de prijs druk. Een regering hoort voor een balans te zorgen in zijn samenleveing met een eerlijke verdeling van kansen. Dat heeft dus niets met globale ambities te maken maar met het welzijn van zijn burgers. Wanneer Nederlanders met bv een bedrijf als ASML,of AKZO of DSM de wereld veroveren op technologisch gebied en veel toegevoegde waarde en exclusieve producten wereld wijd kunnen verkopen vind ik dat toegevoegde waarde wanneer ze er ook nog wat aan overhouden met belastingen en hoogwaardige werkgelegenheid. Maar daar is onze Agro niet mee te vegelijken. Het enigste probleem wat ze hebben is de veroudering van de mensen die in de agro werkzaam zijn op te vangen met productiviteit en NIET meer. Want meer betekent prijsdruk en narigheid voor velen!

 • HvdR

  joannes, met welk concrete beleid wil je nu de exodus uit de landbouw (want daar wringt zich bij jou kennelijk de schoen) een halt toe roepen dat de schatkist per saldo geen geld kost en ook nog getolereerd wordt door Brussel?

 • Frans Smit

  We zouden het kunnen proberen met grenzen aan de bedrijfsgrootte. En dan niet op niveau van mega bedrijven zoals voorgesteld door Bleker, maar heel wat kleiner. Overigens al een gedachte waar Sicco Manshold achter stond, nadat hij doorzag wat hij op gebied van bedrijfsgrootte teweeg had gebracht. En nog verder terug in de tijd: de Club van Rome met hun 'grenzen aan de groei'.

 • HvdR

  Frans Smit, als je de bedrijfsgrootte gaat limiteren moet je bereid zijn de consequenties van dat beleid te aanvaarden, namelijk dat we internationaal achter gaan lopen met onze kostprijsontwikkeling en daarmee eigenlijk als land en tuinbouw dus geen toekomst meer hebben.

 • Frans Smit

  kom, kom, niet zo somber.
  En wat mij betreft moet het niet nodig zijn om te exporteren.
  Produceren voor de regio lijkt mij uiteindelijk het meest winstgevend.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.