Home

Nieuws 323 x bekeken

Protest tegen toelating transgene soja

Brussel – Een groep wetenschappers en milieuorganisaties vecht de Europese toelating van teelt van transgene “Roundup Ready”-soja aan. Volgens de organisaties, waaronder de European Network of Scientists for Social & Environmental Responsibility, heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa onvoldoende risicoanalyse toegepast.

Tevens stellen de organisaties dat de Efsa na toelating de gezondheidseffecten bij consumptie van de soja moet monitoren. De Efsa maakte in juni bekend geen bezwaren te zien in teelt van de glyfosaat-resistente soja die het Amerikaanse Monsanto ontwikkelde. De Europese Commissie neemt vaak advies van de Efsa over, maar de teelt van transgene gewassen ligt gevoelig in onder meer Frankrijk en Oostenrijk.

De organisatie stelt wel dat bij het niet naleven van teeltafspraken het milieu schade kan oplopen en dat daarom de verscheidenheid aan onkruid in de omgeving van percelen in de gaten moet worden gehouden. Soja is een belangrijk ingrediënt voor de Nederlandse veevoerindustrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.