Home

Nieuws 3204 x bekeken 4 reacties

‘Prijs landbouwgrond onrealistisch hoog’

Arnhem – Boeren in Nederland betalen gestuurd door de onderbuik onrealistisch veel voor landbouwgrond. Dat vindt Cor Bruns, manager agrarisch advies van ING. Bruns zegt op dit moment geen aanleiding te zien dat de grondmarkt snel zal verslechteren maar denkt dat bij twee opeenvolgende jaren met een slechte melkprijs wel 10 procent van de agrarische grondprijs af kan.

Ondanks de relatief hoge melkprijs in de afgelopen jaren is de verhouding tussen schuld en brutowinst, oftewel de rentabiliteit, in de Nederlandse economie volgens Bruns nergens zo slecht als in de melkveehouderij. Veel bedrijven bevinden zich onder water. “Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken zei dat het Nederlandse bedrijfsleven verslaafd is aan bankkrediet. Dit geldt absoluut ook voor de grondgebonden landbouw.”

In het verleden werd de grondmarkt mede gemaakt door woningbouwprojecten en natuuruitbreiding maar deze factoren spelen volgens Bruns sinds de economische crisis inzette geen rol. “Boeren maken de markt. Niemand dwingt een boer 85.000 euro voor een hectare te betalen.” Een correctie, Bruns wil niet van het doorprikken van een bubbel spreken, zou volgens Bruns niet onverdeeld slecht zijn. “Het belang van ING ligt bij de blijvende boer. Net als melkquotum is een hoge grondprijs deels gebakken lucht. Je wil als bank dat geleend geld actief gemaakt wordt, dat er iets mee gemaakt wordt.”
Bruns zegt dat de melkveehouderij zich meer maatschappelijk bewust moet worden, net als de varkenshouderij en pluimveehouderij. In deze sectoren is volgens Bruns behoefte aan een ketenregisseur zoals de Van Drie Groep in de kalversector.

Laatste reacties

 • joannes

  Zo de bank komt tot inkeer! Maar zij waren het die al deze grond aankopen financierden op mooie plannen. De Rabo mag dan de dominante speler zijn maar de ING heeft meegedaan. Overigens, en passant, geeft hij aan dat het nergens zo slecht gaat als in de melkveehouderij en dat velen bedrijven bedrijfseconomisch al onderwater zitten. Dit betekent te veel vreemd vermogen naar dat er bedrijfs economisch aan rendement gedraaid kan worden. De bedrijven zijn dus langzaam door hun eigen vermogen aan het branden. De bank wordt straks groot grondbezitter!

 • Sjaak

  Klopt Joannes!
  Wat gaat dit betekenen voor de banken, wanneer de Deense situatie zich hier herhaalt? Die waardedaling blijft echt niet bij 10%....
  En wie is dan de blijvende boer, waar het belang ligt voor de ING en de andere banken?
  Verder vraag ik me ook af, hoe dat 'maatschappelijk bewustzijn' zich uit bij de varkens- en pluimveehouderij....zij krijgen nog weinig waardering van de maatschappij, net zo min als de kalversector!
  Laat de melkveehouderij er iig. een voorbeeld van nemen, hoe dat het niet moet!
  Als het nog niet te laat is...:)

 • joannes

  Sjaak vooral de Rabobank krijgt het zwaar! Als een van de grootste financiers van de huizenmarkt en de agro! Met nu velen oderwater in de huizenmarkt , 25% wordt geroepen, en een belangrijk deel in de agro onderwater, ben ik benieuwd hoe ze zich hieruit werken. Ze hebben alle belang bij Natuurgrond aankopen en een lage rentestand want het zal op zijn minst nog even duren. Denk hierbij ook nog aan de trager groeiende economie, EU , stijgende werkeloosheid, en de stijgende voerkosten voor de Agro. De laatste bank die nog stond is misschien nu wel het meest risicovol.

 • Mels

  we zijn wakker geworden aan het buro,tjonge tjonge,ik een anderen met mij roepen dit al een tijdje hier maar wij hebben niet dagelijks een stropdas om een maken geen kilometers in een lease auto,moet dat dan eerst voor we gehoord worden,hadden ze eerder maatregelen kunnen nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.