Home

Nieuws 1 reactie

'Polenmeldpunt PVV helpt arbeidsmigranten'

Amsterdam - De ophef rond het Polenmeldpunt van de PVV van Geert Wilders heeft ervoor gezorgd dat er meer aandacht is gekomen voor de leefomstandigheden van arbeidsmigranten. Dat zei manager Henriëtte van Waalwijk van Doorn van de Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling (SKIA), die de huisvesting keurt van in Nederland werkende buitenlanders.

De organisatie heeft sinds augustus 2011 bijna 2 maal zoveel meldingen over Polen, Bulgaren en andere tijdelijk hier verblijvende arbeiders binnengekregen als het jaar ervoor. "Wij keuren de motieven achter de PVV-actie niet goed, maar daardoor worden er wel meer misstanden doorgebeld die wij vervolgens weer kunnen oplossen", verklaarde Van Waalwijk van Doorn vrijdag.

In totaal telde SKIA de afgelopen twaalf maanden ongeveer 200 klachten met betrekking tot arbeidsmigranten. In zeven van de tien gevallen ging het om problemen 'in de communicatieve sfeer', bijvoorbeeld omwonenden die klagen dat hun Poolse buren 's avonds tot laat buiten barbecueën. Er kwamen echter ook gevallen van uitbuiting aan het licht waarbij een grote groep migranten door hun werkgever gedwongen werd in een veel te kleine ruimte te wonen.

Toch heeft Van Waalwijk van Doorn niet de indruk dat de situatie van arbeidsmigranten het afgelopen jaar daadwerkelijk is verslechterd. "Je ziet juist dat politici zich steeds meer bewust worden van de problemen die er zijn, en dat zij daar ook een oplossing voor willen bieden."

Begin dit jaar tekenden de rijksoverheid, gemeenten, woningcorporaties, de uitzendbranche, koepels van werkgevers en vakbonden nog een intentieverklaring om uiterlijk begin 2013 met concrete afspraken te komen voor meer en betere huisvesting. In Nederland wonen volgens de laatste schatting in 2009 ongeveer 300.000 arbeidsmigranten. De overheid houdt er rekening mee dat dit aantal de komende jaren verder zal toenemen wanneer de verplichte tewerkstellingsvergunning voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië per 1 januari 2014 vervalt.

Eén reactie

  • joannes

    Het gezegde: Aandacht scoort! Geldt dus ook hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.