Home

Nieuws 1 reactie

'Peren en appels worden duurder'

Zoetermeer - Consumenten zullen de komende tijd waarschijnlijk een hogere prijs voor appels en peren moeten betalen. Die conclusie trekt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), nadat vrijdag een Europese oogstprognose werd gepubliceerd op een groot fruitcongres in het Franse Toulouse.

"We wisten al dat de Nederlandse oogst dit jaar zou tegenvallen vanwege vorstschade, maar nu is bekend geworden dat eigenlijk het hele noordelijk halfrond met dit probleem kampt. Omdat de voorraden afgelopen periode al erg geslonken zijn en de volgende pluk op het zuidelijk halfrond pas in februari valt, ligt de vraag hoger dan het beschikbare aanbod", constateert NFO-voorzitter Johan van Haarlem.

Voor de Nederlandse fruittelers is de prijsstijging goed nieuws. Hierdoor worden ze in staat gesteld om een gedeelte van de opgelopen vorstschade terug te verdienen.

Naar verwachting worden er in de 27 EU-landen dit jaar 9,7 miljoen ton appels geplukt, 9 procent minder dan vorig jaar. De Europese perenoogst wordt geraamd op 2,1 miljoen ton, een daling van maar liefst 22 procent ten opzichte van 2011. In Nederland gaat de NFO uit van een daling in de appels- en perenproductie van respectievelijk 22 en 38 procent.

Van de appels is het met name de Elstar die het in Europa slecht doet. Waarschijnlijk zal de oogst met 341.000 ton een kwart lager liggen dan vorig jaar. De Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 2,2 miljoen ton veruit het grootste appelras in de EU. De oogst van dit ras wordt 15 procent lager geraamd dan vorig jaar.

De slechte verwachtingen voor de Europese perenoogst worden volgens het NFO vooral veroorzaakt door een terugval in de oogstraming van de zogeheten Conference-peer. Deze valt met 743.000 ton ongeveer een vijfde slechter uit dan in 2011. Het minder geteelde perenras Doyenné du Comice daalt relatief het meest in de ramingen met 40 procent naar 68.000 ton.

Eén reactie

  • Sjaak

    Soms kunnen we appels toch met peren vergelijken...;)

Of registreer je om te kunnen reageren.