Home

Nieuws

Parasiet profiteert van klimaatsverandering

Doetinchem - Het lijkt erop dat parasieten profiteren van de klimaatverandering. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change publiceerde een studie waaruit blijkt dat kikkers eerder bezwijken aan een schimmelinfectie, wanneer hun omgevingstemperatuur onverwacht schommelt.

Volgens de wetenschappers kunnen parasieten zich beter aanpassen aan de temperatuurschommelingen, omdat ze kleiner zijn en sneller groeien dan de dieren waarop ze leven. Ze onderzochten de effecten van onverwachte temperatuurveranderingen bij Cubaanse boomkikkers, die gevoelig zijn voor de schimmel Batrachochytrium dendrobatidis.

De wetenschappers vrezen dat hun bevindingen niet alleen voor de specifieke kikker en schimmel gelden, maar ook van toepassing zijn op parasieten die gevaarlijk zijn voor mensen, zoals de lintworm of de malariamug.
'We denken dat dit de effecten van sommige ziektes kan verergeren', zei de Amerikaanse onderzoeker Thomas Raffel. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van wetenschappers van de universiteit van Zuid-Florida en de universiteit van Oakland.

Of registreer je om te kunnen reageren.