Home

Nieuws 4869 x bekeken 26 reacties

Oneetbare schapen gestolen

Lienden (ANP) - Onbekenden hebben zondagavond uit een weiland in het Gelderse Lienden drie schapen gestolen waarvan het vlees oneetbaar en gevaarlijk is.

De schapen zijn recentelijk ingeënt met micotil en daarna mag het vlees 56 dagen niet worden geconsumeerd.

Dat meldde de politie maandag. Het eten van het vlees kan een ernstig gezondheidsrisico opleveren. Vooral voor kinderen is het schapenvlees gevaarlijk, aldus de politie.

Micotil is een antibioticum dat onder andere wordt gebruikt tegen rotkreupel bij schapen. Het geneesmiddel mag alleen door dierenartsen worden toegediend en daarvoor gelden zeer strenge voorschriften. Een prikongeluk met micotil kan de dood tot gevolg hebben.

De politie denkt dat de gestolen schapen al in de buurt van het weiland aan de Marsdijk zijn geslacht. Het is onduidelijk waar het vlees nu is, maar de dief wordt dringend afgeraden het vlees te verkopen of zelf te consumeren. Mocht er al van zijn gegeten, dan moet snel contact worden gezocht met een arts.

In deze tijd van het jaar worden veel schapen uit weilanden gestolen voor consumptie.

Laatste reacties

 • somporn

  Misdaad loont niet,hoop dat de dief er goed ziek van wordt en als dan blijkt waar deze ziek van geworden is dat hij dan ook zelf voor alle medische kosten opdraait.

 • B bob

  Geweldig om te lezen hoe gevaarlijk de middelen zijn die de schapenhouders gebruiken.

 • 50505

  Brabo,
  wel jammer B bob dat je zo reageerd!!!

 • B bob

  Ik weet dat het niet goed is om een kritische noot achter te laten maar zeg nou zelf. Is het gebruik van deze middelen wel bevordelijk voor de Veehouderij . Dan geef je alleen de milieuactivisten een stok om mee te slaan.

 • joannes

  Beste B bob heb je weleens een schaap met rotkreupel gehad of gezien? Het zou absoluut dieronvriendelijk zijn zo´n beest niet te behandelen. Jij neemt toch je medicijnen wanneer je wat mankeert? En voorkomen ...... je weet dat schapen er gevoelig voor zijn: het kan je altijd overkomen als schapenhouder! http://www.schapendokter.nl/pagina/schapenziekten/kreupelheid/rotkreupel.html

 • Mels

  B bob als je niet weet waar je over praat hou dan aub je B.piep.K,als je zelf iets hebt ga je ook naar de dokter en krijg je misschien wel iets wat nog erger is dan dit,beesten maar laten creperen is dat dan wat jij voorstaat,denk eens na man voordat je dit soort enorme stomme uitspraken doet,het gebruik van deze middelen heeft niet met wel of niet bevordelijk te maken,het is simpel het genezen van een aandoening aan de poten,simpel is dat en ik denk dat het aan een dierenvriend,wat jij blijkbaar niet bent,niet is uit te leggen dat je je schapen maar laat lopen met hun zere poten omdat meneer B bob meent dat het gevaarlijk is,ga er nou eens een keer vanuit dat welke soort vee iemand houd,hij het beste met zijn dieren voor heeft,alleen al om het feit dat een ziek dier geen centen oplevert zorg je er al goed voor en probeer je ziekten te voorkomen,wat dus nooit helemaal lukt.

 • politiek

  Rotkreupel bij schapen. ? . Zeer beslist is dat geen ziekte van schapen zoals ze op de foto gehouden worden in de wei en voldoende ruimte en droge grond. Bij rotkreupel moet je meer denken aan natte ondergronden of het houden van schapen in stallen op ( natte) stro. Vooral natte gronden dus. De schapen moeten uiteraard wel behandeld worden , en droge ondergronden geven. Onduidelijk is voor mij of het antibiotica micotil toebehoord tot de 3-de of 4-generatie antibiotica, vanwege die lange wachttijd. Het is ook wel opmerkelijk al die heissa , als men vlees eet van die schapen en dan ook nog eens vooral de link naar kinderen. Net of de kinderen kilo,s van het schapenvlees eten. Tevens zal die antibiotica micotil zich vooral na het gedane werk in het lichaam van het schaap zich ophopen in vetten. Vooral het niervet , dus niet in vlees. Een zeer opmerkelijk bericht als men ook zelfs over de dood praat in artikel.

 • joannes

  Beste Politiek, je weet dat het in Nederland kan regen en je wil graag dat de beesten in de wei lopen nu..... overigens schapen gedeien slecht op stal, maar wanneer je dan ook even de link opent, en leest wat de veroorzakers zijn, kan je met een beetje goede wil geleerd hebben, dat dit voor kan komen en dat het dan behandeld moet worden. En neem van mij aan de elke schapenhouder wanneer het niet nodig is geen dure antibiotica gebruikt. Maar er zijn situaties dat het moet.

 • politiek

  Beste joannes. Heb ik dan gezegd dat het niet moet ? , die behandeling en voorzichtigheid. Van een bui(tje) regen krijgen ze , die schapen echt geen rotkreupel hoor. Ik heb willen zeggen dat ik het opmerkelijk vind.

 • B bob

  Johannes, rotkreupel is een gevolg van de manier waarop de Dieren gehouden worden in combinatie met een verzwakte algehele gezondheid. De Antibiotica vernielt de Darmflora en maakt het probleem alleen maar groter.Dan is het immuunsysteem niet meer ein staat om ontstekingen te bevechten en kan een pathogeen doorwoekeren.
  Mels, jammergenoeg voor jou weet ik door mijn studie diergeneeskunde juist precies waar ik het over heb. Het is een feit dat niet elke veehouder aan het welzijn van de dieren denkt . Spui lekker jouw onzinnige kritiek als dat oplucht maar wees wel eerlijk tegen jouzelf . De Mensheid verhufterd in een rap tempo en de Dieren moeten het ontgelden.

 • B bob

  Politiek verwoord precies mijn gevoel in zijn/haar/hun eerste reactie .

 • joannes

  Beste B bob wanner je goed leest wat ik geschreven heb is antibiotica een laatste redmiddel. Een kanker patient wordt ook met chemo therapie behandeld, waar hij of zij heel ziek van wordt, maar dat is op een bepaald moment het beste voor de patient.En lees die website eens van de schapendokter, dan weet je dat het bemettelijk is en er zelfs met een trekker via de banden op je land kan worden gebracht dus: wat manier waarop gehouden wordt? Je wil en blijft gewoon provoceren voor een reactie en bij deze maar beperk je tot zinnige en niet uit gevoel want daar zijn er te veel van in de sector. Danzij de functie scheiding en industrialisatie heeft geen mens meer ervaring met dieren, behalve een huishond of een kat, en projecteren ze allerlei verhaaltjes op de werkelijk huisdieren zoals ze euwen in en om het huis gehouden zijn.

 • tuinvrouwtje

  weer wat opgestoken vandaag, heb geen verstand van dit soort zaken, maar geneesmiddelen worden te vaak gemaakt en gebruikt ook bij mensen omdat er geld mee te verdienen is ipv het helpen van mens en dier.
  vind het wel grappig dat de dief nu in de problemen komt, dit soort berichtgeving laat dieven voortaan wel tien keer nadenken voordat ze weer wat stelen, helaas kunnen die vaak geen nederlands, misschien nog zo'n berichtje in het arabisch, turks, enz.

 • politiek

  @ tuinvrouwtje, je kunt die waarschuwings borden of berichten toch ook gewoon in het arabisch of turks schrijven. Men is extra bezorgt zoals je leest , dus ik mag aannemen dat men zulke fouten toch niet maakt.

 • Peterrrs

  @ Joannes, Mels, Politiek,
  Ik ben het qua achtergrond helemaal met jullie eens, maar volgens mij doen we ons zelf tekort als we de tegenwerpingen die je (we) krijgt alleen maar afdoen als onzinnig.
  Waar we niet aan voorbij mogen gaan is het grote wantrouwen bij de buitenwereld (inclusief studenten veehouderij, die later misschien dierenarts worden) ten aanzien van veehouders, zowel professioneel als voor hobby. Wellicht moeten we er van leren dat we naar buiten toe duidelijker moeten maken dat we (uit liefde en uit noodzaak) goed voor onze dieren zorgen en dat medicijnen soms noodzakelijk zijn. Het klinkt zo logisch maar gezien de reacties is het dat niet!
  De juiste vorm waarin we dat duidelijker moeten maken weet ik ook nog niet, maar met alleen maar 'houd je bek want je weet niet waar je over praat' komen we er niet meer. Zowel consumenten als andere burgers willen zich overal mee bemoeien, en liefst zonder zich in de materie te verdiepen. Lastig, maar wel de realiteit, en we moeten proberen daar op de juiste toon op de reageren.

 • joannes

  Peterrrs het grote wantrouwen waar je over schrijft is volgens mij vooral ook een perceptie en een algemeen cultuur verschijnsel. Vroeger hadden de burgers waarschijnlijk teveel respect voor de professioneel. En die professioneel,dat kon de boer zijn maar ook de arts, de ambtenaar, de politicus en de pastoor of de dominee. Er zijn door de democratisering zaken aan het licht gekomen die niet door de beugel konden! Maar nu wordt iedereen, met deze lessen waarschijnlijk, opgevoed met een ¨functioneel¨ wantrouwen dat een professioneel in zijn vak altijd ter discussie moet staan. Hij moet zich voor vele zaken gevraagd en ongevraagd verantwoorden. Verantwoorden over zaken die heel specialistisch zijn en waar hij vaak jaren voor gestudeerd heeft en ingeval van boeren jaren ervaring in een sector heeft. Dat geeft conflicten! Conflicten omdat de specialist in vakjargon is opgeleid en in zijn vakjargon praat. En wanneer hij nu complexe zaken moet gaan verantwoorden in vooral snel te begrijpen burger taal ontstaan de problemen. Een groep als Wakker Dier is een goed voorbeeld hiervan: Zij eisen simpele zelfbedachte oplossingen voor zaken die in jaren zijn ontwikkeld binnen het vak. En de varkensboeren zitten nu met hokken vol van agressieve puber beren die maar 1 levensopdracht beleven: reproduceren en territorium. Het resultaat is voordurend bloederige conflicten in de hokken die de boeren bijna niet durven te communiceren uit vrees voor meer regulering.

 • joannes

  Peterrrs nog even over studenten diergeneeskunde. Velen van deze studenten zijn gemotiveerd met dierenliefde en mogelijk ervaringen waarin vooral het respect en het omgaan met dieren belangrijk is geweest. Kortom emotioneel betrokken en een geromanticeerd ideaal beeld van de helper,verzorger, dierenarts. Pas later in de studie komen deze studenten er bij hunzelf achter of ze geschikt zijn en wat er werkelijk speelt bij en tussen dieren. Kennis is wanneer het om echte kennis gaat niet manipuleerbaar. Er kunnen altijd nog verschillende benaderingen zijn: de radicale technische of de meer holistische natuurlijke die vaak experimenteel is in uitvoering. Maar ik zou hen altijd het gezegde: ¨Zachte heelmeesters maken stinkende wonden¨ voorhouden, daar zit vaak een harde waarheid in.

 • kok999

  Peterrrs bedankt voor de nuance.
  De beeldvorming bepaald te vaak de discussie. Maar die beeldvorming komt van beide zijden.
  Ook 'de politiek' of ' de ambtenaar' dan wel 'veearts-student' komt niet altijd van driehoog achter uit de grote stad. Er zijn veel zonen en dochters van boeren bij. Ook die weten hoe vol de sloot nog zat met kikkers in 1970 dan wel bijenkasten vol volken in de boomgaard stonden. Die klagen ook niet over een vleugje stank in de lucht, maar wel en terecht over de enorme frequentie van het vrachtverkeer dat nu over de asfalt weggetjes dendert voor de aan en afvoer van behoorlijk omvangrijke bedrijven die qua schaal eerder op een haventerrein horen dan in een historisch dorp.
  Wat dit thema betreft ben ik eerder voor een radicale uitwisseling van kentekenplaten naar Duits model zodat je meteen ziet waar een wagen vandaan komt. Wat moet een Rotterdamse volvo achter Ruinen als de camping de andere kant op ligt ?

 • B bob

  Peterrrs drukt de vinger op de zere plek ! Gewoon stoppen met schelden en uitvluchten zoeken maar inspelen op de grillen van de Markt is de enige manier om in de toekomst nog mee te spelen in de Europese markt. Ik heb een dikke huid op de rug en heb geen last van gerichte persoonlijke aanvallen dus scheld mij de huid maar vol. Dat kan opluchten en ruimte geven voor positieve gedachten.

 • B bob

  Tuinvrouwtje, de bevolking in de Randstad bestaat al voor een groot gedeelte uit mensen die geen moeite hebben met het lezen van Arabisch dus is het normaal dat alle waarschuwingen ook in deze taal via de media verspreid worden.

 • Mels

  Bbob,het gaat mij om het feit dat direkt de aanval ingezet wordt om het gebruik van een toegelaten geneesmiddel voor deze kwaal die te goeder trouw gebruikt wordt en waar niemand kwaad mee gedaan wordt als de wachttermijn aangehouden wordt,jij bent de eerste lawaaimaker,neem dat dan ook op je en denk twee keer na voordat je je oordeel kenbaar maakt.

 • B bob

  Mels, Het preventief massaal inzetten op het gebruik van deze zware middelen heeft in het verleden geleid tot een versnelde resistentiewerking . De Veehouderij heeft nog een korte periode om te laten zien dat die periode voorbij is. De Overheid kan de Boeren die gewoon blijven strooien met de medicatie die bestemt is voor de Mensheid straks in een keer de nek om draaien in het belang van de voedselveiligheid.

 • jamiemf

  wat mijn betreft vallen de dieven dood neer van het vlees, stelletje achtelijke imbesielen.zouwen wel weer van die achtelijke gasten uit de stad zijn toen de koper prijs hoog was jatten ze overal koper van daan, nu is de schapen vlees goed aan de prijs en worden ze gewoon ij boeren gejad echt dit kan niet gekker

 • W Geverink

  Als er bij mij vee gestolen zou zijn zou ik ook zeggen dat ze behandeld waren met iets wat een mens doodziek kan maken of zelfs dodelijk kan zijn. Wat een domper op de feestfreugde als de dief op het nieuws hoord van dodelijk schapevlees als hij net een stuk gebakken schaap heeft gegeten.

 • agratax2

  WGeverink. We weten niet of de dief gestolen heeft om zelf te eten of om te verkopen. Is zijn doel snel geld maken op de schapenvlees markt, dan zal hij geen slachtoffer worden, maar de goed gelovige koper van dit (vermoedelijk) ritueel geslacht vlees. Heeft hij het zelf geconsumeerd en komt hij (hopelijk) in het ziekenhuis terecht, is er een heel klein kansje dat hij door de mand valt. Maar er is een wet op persoonsbescherming en die verbiedt de arts melding te maken van deze vreemde ziekte.

 • B bob

  Correct opgemerkt Agratax1 . De criminelen zijn goed beschermt in Nederland en de onschuldige koper(heler) van het gestolen vlees heeft pech.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.