Home

Nieuws 584 x bekeken

Noodhulp voor Amerikaanse veehouders

Washington – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met noodhulp voor veehouders in de VS die vee hebben verloren door rampzalig weer. De Democraten en Republikeinen werden het ondanks de aanhoudende droogte op een ongekend grote oppervlakte echter niet eens over een breder pakket noodmaatregelen ook voor andere agrarische sectoren. Van een stemming over een nieuwe landbouwwet of 'Farm Bill' voor de komende vijf jaar net voor het reces kwam het ook niet.

Het noodpakket omvat 383 miljoen dollar (314 miljoen euro) aan steun. In het Huis van Afgevaardigden, enigszins vergelijkbaar met de Eerste Kamer in Nederland, stemden 223 congresleden voor en 197 tegen. 'Ranchers' die een claim indienen kunnen tot 75 procent van de waarde van de gestorven dieren vergoed krijgen. In het pakket zit ook steun voor weerschade aan onder meer grasland en boomgaarden. Volgens een afgevaardigde uit Minnesota van de Democratische Partij, Collin Peterson, is de wet een "zielig substituut voor wat echt nodig is".

Nu het Huis van Afgevaardigden akkoord is, moet de Senaat nog een oordeel vellen. Het is de verwachting dat Senatoren op zijn vroegst op 10 september zullen stemmen. De voorzitter van de senaatscommissie voor landbouw Debbie Stabenow, een Democraat uit Michigan, heeft al aangekondigd niet in te stemmen met een wet die slechts een deel van de primaire producenten ondersteunt. Volgens Stabenow laat het Huis boeren en tuinders in de steek, juist nu droogte oogsten in grote delen van het Midwesten decimeert, wat ook weer leidt tot hoge voerprijzen.

De Democratische Partij heeft in de Senaat een meerderheid en koerst aan op een nieuwe veelomvattende 'Farm Bill'. De oude wetgeving vervalt eind september en zal zonder een aangenomen nieuw pakket met een jaar worden verlengd. Dat betekent ook dat een nieuwe regering na de verkiezingen in november zelf het initiatief kan nemen tot een nieuw voorstel, en de bestaande voorstellen van de baan zijn. In de huidige voorstellen voor een nieuwe “Farm Bill” worden enkele tientallen miljarden dollars bespaard over de komende tien jaar. In de plannen maken directe betalingen en productiesubsidies plaats voor ondersteuning bij extreme prijsschommelingen en meer subsidies op gewasverzekeringen.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner besloot een voorstel tot nieuwe landbouwwetgeving voor de komende vijf jaar niet in stemming te brengen. Het Huis gaat met reces en hoewel het landbouwcomité van het Huis akkoord is met een voorstel dat komt tot een geschatte besparing van 35,1 miljard dollar over een periode van tien jaar, denkt de Republikein dat er geen meerderheid is. “Links van het spectrum is men bezorgd over het terugbrengen van de uitgaven aan voedselbonnen en rechts vindt men dat het snijden in de uitgaven niet ver genoeg gaat.”

De Amerikaanse staatsschuld is sinds het aantreden van president Obama in 2008 gegroeid van een omvang van 47 procent van het bruto binnenlands product (BNP) naar meer dan 70 procent van het BNP. In Nederland is de staatsschuld in dezelfde periode overigens in vergelijkbaar tempo gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.