Home

Nieuws laatste update:31 okt 2012

'Nog geen voedselcrisis'

Stockholm – Momenteel is er nog geen sprake van een voedselcrisis, maar als de oogsten op het Zuidelijk Halfrond tegenvallen kan een crisis in 2013 toeslaan. De G20 moet daarom gecoördineerd handelsbeleid afstemmen en een meer divers dieet stimuleren. Dat zei directeur-generaal José Graziano da Silva van de Wereldvoedselorganisatie FAO tijdens een waterconferentie in Stockholm.

De Braziliaan spreekt van 'paniekaankopen' die prijzen opdrijven. Van de gewassen die het meest in prijs stijgen, mais en tarwe, wordt meer dan driekwart in de twintig grootste economieën geproduceerd, aldus Graziano da Silva. Volgens hem gaat ook een derde van alle voedselproductie verloren gaat door slechte opslagfaciliteiten in ontwikkelingslanden maar ook door het weggooien van voedsel in rijke landen. Graziano da Silva zei dat waterbeleid integraal moet worden opgenomen in landbouwbeleid. Coördinatie van waterbeleid is in ontwikkelingslanden moeilijk omdat boeren er vaak niet betalen voor het water dat ze gebruiken. Wanneer ze wel een rekening krijgen, kunnen ze deze mogelijk niet betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.