Home

Nieuws 235 x bekeken

Nieuw-Zeelander kandidaat-opvolger Lamy

Wellington - De Nieuw-Zeelandse handelsminister Tim Groser stelt zich kandidaat voor de functie van directeur-generaal bij de WTO. Groser was eerder voorzitter van de landbouwonderhandelingen in het kader van een nieuw wereldhandelsverdrag. De Nederlandse landbouwraad Pieter Gooren verwacht een serie tegenkandidaten maar stelt vast dat het voor elke nieuwe topman moeilijk zal zijn de Doha-Ronde vlot te trekken.

De termijn van de huidige directeur-generaal, Pascal Lamy, loopt op 1 september 2013 af. Gezien er geen uitzicht lijkt op een uitkomst van de onderhandelingsronde, zal de Fransman zich vermoedelijk niet opnieuw kandideren. De VS hebben in het verleden gezegd dat Lamy te veel op de belangen van (zelfverklaarde) ontwikkelingslanden leunde terwijl andere lidstaten vonden dat Lamy te veel met eigen voorstellen in plaats van voorstellen van de 153 lidstaten werkte.

“De resultaten van de Doha-Ronde, die nu meer dan 10 jaar loopt, zijn mager. Bij de laatste belangrijke bijeenkomsten was vrijwel geen beweging te zien. Toch is het moeilijk hard te maken dat de impasse toe te schrijven is aan de persoonlijkheid van Lamy. Ik verwacht dat een nieuwe kandidaat, ook met de statuur van Groser, nauwelijks de tegengestelde belangen tussen bijvoorbeeld China en de VS zal kunnen wegnemen. Daar komt nog bij dat Rusland grote concessies heeft gedaan om toe te kunnen treden tot de WTO. Zij willen vast niet snel bewegen.”

Voordeel voor Groser ten opzichte van mogelijke andere kandidaten is dat hij uit een klein, liberaal land komt en ervaring heeft op het landbouwdossier dat in onderhandelingen vaak breekpunt is gebleken. “Een grootmacht ziet niet graag een andere grootmacht een belangrijke post krijgen, maar wat voor Groser wel een probleem kan zijn is dat, net als bij de Wereldbank en IMF, weer gepleit zal worden voor iemand uit een opkomende economie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.