Home

Nieuws 4 reacties

‘Negen biogasinstallaties niet in productie’

Den Haag – Negen vergistingsinstallaties zijn niet in productie. Dat schrijft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) in antwoord op vragen van CDA-kamerlid Marieke van der Werf.

Het kamerlid stelde de vragen naar aanleiding van de moeilijke situatie waarin biogasboeren zitten.

Agentschap NL heeft in totaal 82 vergisters in beheer die subsidie krijgen via de Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie-regeling (MEP). Daarnaast zijn er 40 vergisters die gebruikmaken van de overgangsregeling MEP (OVMEP). “Op dit moment zijn er negen MEP-vergisters die niet produceren. Alle 40 OVMEP-vergisters produceren wel. Van alle producerende installaties  draait meer dan 60 procent boven de 5000 vollast-uren, 27 procent draait boven de 7000 vollast-uren. Het beeld dat twee derde van de vergisters stil zou staan, spoort niet met deze cijfers”, zegt Verhagen.

Volgens Verhagen is ook niet te zeggen dat de MEP-subsidie voor ondernemers gunstiger is dan de nieuwe SDE en SDE+-regelingen. “Als de elektriciteitsprijs hoog is, is de MEP-subsidie gunstiger, bij een lagere energieprijs is de SDE-regeling gunstiger omdat deze een bedrag betreft dat meebeweegt met de energieprijzen”, vindt Verhagen.

De onverwacht hoge biomassaprijzen en de kinderziektes bij de vergistingsinstallaties noemt Verhagen ondernemersrisico''s waarmee de ondernemers rekening  hadden moeten houden.

Laatste reacties

 • Boomborg1@hotmail.com

  Beter is dat er geen een meer in productie is...

 • aarthamstra1

  Het is verstandig nu productie fabrieken te subsidiëren om meer afval te produceren.zodat we weer meer afval krijgen. om de biogasinstallaties op gang te houden,
  Om te beginnen bij de veevoederfabrikanten slechter verteerbaar voer te laten maken zodat de stront kwaliteit weer van hogere waarde word voor de biogas industrie.
  Stimuleren van de burger om zijn afval weer in de bermen te gooien zal ook weer helpen. In ieder geval meer dan miljoenen subsidie te geven om te bezien
  of er meer gas te halen is uit bermgras. Weet wel hoe je bermgras kunt verbeteren ...Stronten op de bermen. Maar helaas daar kunnen de multinationals niets aan verdienen.
  Zou gelijk het mestprobleem op lossen.. Stem verstandig laat je niet bang maken door de zittende elite.

 • anton1937

  Biogasinstallaties hebben de toekomst,doorgaan.

 • Seizoenskrediet

  Maxime Verhagen heeft ook een plaat voor z'n kop.
  Wederom was het buitenland eerder met een degelijke subsidie en volgde Nederland met de uitgeklede en zelfs schrale versie.
  Het is onbehoorlijk om het vervolgens maar op ondernemersrisico te gooien.
  Nederland is groot geworden van ondernemers die hun nek uitsteken.
  Ons leven maakt het leven van ambtenaren mogelijk, maar stel je toch eens voor dat die ondernemers eens een voordeeltje hebben in Nederland....

Of registreer je om te kunnen reageren.