Home

Nieuws

Nederland belangrijke handelspartner voor 15 EU-landen

Voorburg – Nederland behoort in alle lidstaten van de Europese Unie tot de 15 belangrijkste handelspartners. Duitsland en Nederland zijn elkaars belangrijkste handelspartners. Dat geldt ook voor de agribusiness. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor België is ons land de tweede handelspartner en bij de Britten staan we op de derde plaats.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor 17 van de 27 lidstaten van de EU. Duitsland profiteert van een relatief centrale ligging, het land telt ook een groot aantal buurlanden. De Duitse economie is met ruim 80 miljoen consumenten ook de koopkrachtigste van de EU. Nederland profiteert in de handel van het belang van de Rotterdamse en Amsterdamse haven en luchthaven Schiphol.

Voor de Nederlandse agribusiness is Duitsland ook verreweg de belangrijkste handelspartner. Volgens eerdere cijfers van het CBS importeerde Nederland in 2011 voor 6,7 miljard euro aan landbouwproducten vanuit Duitsland. De invoerwaarde lag daarmee 900 miljoen euro hoger dan een jaar eerder. De uitvoer van voeding en levende dieren naar Duitsland steeg in dezelfde periode van 12,6 naar 13,2 miljard euro.

Frankrijk volgt als agrarische handelspartner op plaats twee. Nederland voerde in 2008 voor 2,5 miljard euro aan voeding en levende dieren uit Frankrijk in, terwijl de uitvoerwaarde 4,3 miljard euro bedroeg. Het Verenigd Koninkrijk is voor exporteurs met een uitvoerwaarde van 4,8 miljard euro wel belangrijker, maar de import vanuit het Verenigd Koninkrijk bleef in 2011 beperkt tot 1,4 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.