Home

Nieuws 13 reactieslaatste update:23 aug 2012

'Natuurwet Bleker rijp voor prullenmand'

Den Haag - De plannen van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) voor een nieuwe natuurbeschermingswet kunnen meteen in de prullenmand. GroenLinks-fractieleider Jolande Sap zei dat vrijdag in reactie op het wetsvoorstel dat Bleker naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook D66 verwerpt het wetsontwerp. Volgens Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven moet het meteen controversieel worden verklaard.
Bleker wil de regels voor bescherming van in het wild levende dieren en planten, natuurgebieden en bossen eenvoudiger en duidelijker maken. Hij noemt zijn voorstel evenwichtig. Maar volgens D66 en GroenLinks wordt de bescherming van veel planten en dieren door het voorstel verslechterd. De twee partijen werken samen met de PvdA aan een alternatief plan.
Bleker heeft zijn plannen na eerdere kritiek wel bijgesteld, maar volgens Van Veldhoven zijn de aanpassingen heel minimalistisch en voor een deel zelfs verslechteringen. Ze vindt het onvoorstelbaar dat de CDA-bewindsman zijn 'PVV-wet' nog naar de Kamer heeft gestuurd, terwijl het kabinet demissionair is en de verkiezingen voor de deur staan.

xNatuurmonumenten is verbaasd over het besluit van de ministerraad om het wetsvoorstel van Bleker in te dienen bij de vertrekkende Tweede Kamer, terwijl er verkiezingen voor een nieuwe Kamer voor de deur staan. Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten: "Het kabinet is dus uitgeregeerd. Ik vind deze wetgeving zo belangrijk, dat het dadelijk aan het nieuwe kabinet is om met een nieuw en beter wetsvoorstel te komen."

Laatste reacties

 • marina1904

  Het zal wel weer zo zijn geen geld maar toch geldverslindende onzin Laat die staatschuld maar oplopen onze kinderen zullen u dankbaar zijn..

 • politiek

  Bleker kan beter eerst zorgen dat de dieren in de stallen een evenwichtig leven krijgen met gezonde voeding ( koe, kip, varken), als almaar over die konijntjes discussieren. Doet hij dit om de zaak af te lijden ?? , ik weet het niet. Onduidelijk is wat de heer Bleker heeft gepresteerd. Niet dus naar de natuur toe en niet dus naar de agrarische sector toe.

 • B bob

  Zoals een goed politicus betaamd is niet een van de beloftes waar gemaakt. Hebben jullie ooit eerder zo'n ontzettende lamzak gehad als land en tuinbouw minister?

 • minasblunders1

  We hebben niet anders dan lamzakken gehad.

 • B bob

  Ik heb in een ver verleden Boer koekoek mogen ontmoeten.
  Lees bij wikipedia over deze Man. Waar zijn de Helden gebleven!

 • J@gertje

  De flora & faunawet had jaren geleden al in de prullenbak gekieperd moeten worden.
  @B bob, Mijn vader was vroeger een echte vrije boer en lid van de boeren partij.
  Helden als Boer Koekoek worden heden ten dage nog steeds zwart gemaakt en worden de dupe van politiek gekonkel.
  Politiek is namelijk een heel vies en smerig spelletje waar alles alleen maar draait om macht en wellust.
  Al straks alle zetels weer verdeeld zijn begint het gegraai en gezeik in den Haag gewoon weer opnieuw.

  Groet,
  J@gertje

 • info104

  Wat als we als boer een week geen melk in de EU zouden leveren aan de melkfabriek, al de burgertjes raken van de leg, maar owee als er een boom word gekapt, de wereld staat op zijn kop . We willen alles in natuur zetten , maar hellaas produceerd een struik of boom nog steeds geen voedsel voor de mens, dus laten we oppassen dat niet onze goede cultuurgronden in bomen veranderen. Laten we beter voor de cultuur zorgen dan voor de natuur welke in mijn beleving een geheel zijn bv. gras groeit ook op de heide en in de bossen .

 • info104

  Wat als we als boer een week geen melk in de EU zouden leveren aan de melkfabriek, al de burgertjes raken van de leg, maar owee als er een boom word gekapt, de wereld staat op zijn kop . We willen alles in natuur zetten , maar hellaas produceerd een struik of boom nog steeds geen voedsel voor de mens, dus laten we oppassen dat niet onze goede cultuurgronden in bomen veranderen. Laten we beter voor de cultuur zorgen dan voor de natuur welke in mijn beleving een geheel zijn bv. gras groeit ook op de heide en in de bossen .

 • broerelex

  @info104. Aan je slimme opmerking dat bomen en struiken geen voedsel produceren, merk ik wel dat je zo dicht op de natuur zit dat je inderdaad compleet van de leg bent.
  @Jagertje. Geen betere wet voor de natuur dan de flora en fauna wet. Heeft haar belang menigmaal bewezen.
  @marina1904. Onze kinderen hebben geen enkele last van de huidige staatsschuld. Rentebetalingen zijn een overdracht binnen de huidige generatie. De Staat heeft het eeuwige leven. Kan schulden oneindig voor zich uitschuiven.Na aflossing oude schuld kan direct weer worden geleend. Beleggers zijn zeer tevreden. En wij investeren in de toekomst. Fijn voor onze kinderen.

 • J@gertje

  boerelex,
  We verschillen dus duidelijk van mening.

 • dubbelloops

  @Jagertje: helemaal gelijk vwb de FF-wet: Niemand weet hoe hij in elkaar steekt en nog nooit is er zoveel natuur en fauna verdwenen als tijdens de 12 jaar dat dit linkse stuk verdriet nu bestaat. Alles beter dan zo'n 'nee tenzij' principe dat nu in de praktijk meer op 'ja tenzij' lijkt. En dat gekrakeel van de rode politiek tegen de nieuwe natuurwet is alleen omdat ze 'm zelf niet verzonnen hebben en omdat nu eindelijk dat zinloze gesubsidieer van al die linkse natuurclubjes eindelijk eens stopt. Laten ze dat geld maar beter in het ontwikkelen van de landbouw stoppen.

 • joannes

  Kan iemand mij duidelijk maken wat het verschil is tussen natuurbescherming en verwildering van de natuur? De herten overbevolking vreten alles kaal in de duinen, de wilde varkens op de veluwe lopen in parken en achtertuinen en de vossen bouwen holen in een voetbal stadion. Het is als in de US daar komen de Beren ´s nachts winkelen in de supermarkt zag laast in de Telegraaf. De mens kan de natuur teveel belasten daar ben ik mee eens maar de natuur kan ook teveel belasten en dat moet de dieren en natuur activisten ook een keer bewust worden.

 • J@gertje

  Er wordt nu net gedaan of het allemaal verkeerd is wat Henk Bleker wil.
  Ik meen mij toch echt te herinneren dat Bleker de boodschap van het voltallige kabinet mee had gekregen dat er fors bezuinigd moest worden op geldverslindende natuurprojecten.
  Het geld is namelijk op!
  De linkse politiek kan wel met veel bombarie over Bleker heen vallen maar waarom vertellen ze dan niet open en eerlijk aan de burger waar zij het geld vandaan willen halen.
  Zoals ik al eerder zei; politiek is een heel vies spelletje waarbij de burger een rad voor ogen wordt gedraaid.

  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.