Home

Nieuws 937 x bekeken 4 reacties

NVWA vindt illegale antibiotica

Utrecht – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft duizend kilo van het illegale antibioticum virginiamycine in beslag genomen. De middelen waren mogelijk bestemd om als groeibevorderaar te worden verwekt in veevoer. Rechercheurs van de NVWA troffen de partij vorige week aan bij een doorzoeking van een Noord-Brabants overslagbedrijf.

De zwendel kwam aan het licht na tips van de Belgische autoriteiten. Sinds 1998 is het antibioticum in de EU verboden als toevoeging in diervoeders. Dieren kunnen door toediening resistentie tegen antibiotica ontwikkelen. In enkele landen buiten de EU is het middel wel toegelaten en daarom is doorvoer door de EU toegestaan. Wanneer een partij wordt doorgevoerd moet dit echter uitdrukkelijk aan de toezichthoudende autoriteiten worden gemeld.

Het middel wordt buiten de EU gebruikt in de intensieve veehouderij. De precieze bestemming van de in beslag genomen partij moet worden vastgesteld in strafrechterlijk onderzoek.

Laatste reacties

 • politiek

  Volgens rapporten Ministerie is er een structureel karakter in malversaties in en bij de productie van veevoeder. Het is niet alleen direct schadelijk voor voedselveiligheid en volksgezondheid maar ook voor het imago van de veehouderijsector waarbij schandalen zich in rap tempo blijven opvolgen. De aantasting van de bestuurlijke integriteit is opmerkelijk volgens rapportering.

 • niek brabant

  welk raport en uit welk jaar?

 • politiek

  Beste Niek. Dat is in meerdere rapporten , vaak ook vertrouwelijke , te lezen. Via Google is erg veel op te halen. Ga maar eens aan de slag, typ wat kernwoorden in, met name voedselveiligheid, veehouderij, volksgezondheid , antibiotica, hormonen. en u zult niet enkele maar honderden rapporten tegenkomen. Ga maar eens aan de slag. Succes toegewenst en als u van mening bent dat alles correct, veilig gebeurd in de veehouderij , in de praktijk en volgens de verslaggeving ervan(rapporten) dan hoor ik het graag . Tevens heb ik al veel informatie mogen ontvangen van Ministerie Volksgezondheid en de Europese Commissie voedselveiligheid en consumentenbescherming.

 • politiek

  Beste Niek
  Zeer beslist is er bekenning en erkenning van die illegale antibiotica/hormonen/gifstoffen in veevoer. Zwijgplichten Tweede Kamer zijn er echt niet omdat het om een enkelvoudig bedrijf gaat .

Of registreer je om te kunnen reageren.