Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:9 aug 2012

NVWA onderzoekt fraude met paardenvlees

Den Haag - Een handelsbedrijf en slachterij in zuiden van het land wordt verdacht van fraude met paardenvlees. Dat meldt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

De Inlichtingen en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) heeft beide bedrijven doorzocht. Het vermoeden bestaat dat de bedrijven frauderen met paardenpaspoorten om dieren die niet meer geschikt zijn voor consumptie alsnog te kunnen slachten.
Bij de doorzoekingen gisteren zijn een groot aantal valse paspoorten, een vals stempel en de bedrijfsadministratie in beslag genomen. De erkenning van het slachthuis is direct geschorst.

Bij het vervoer en slachten van een paard is een paardenpaspoort vereist. Hierin staat de medische geschiedenis van het dier. Als het paard niet gezond is, dan is het niet meer geschikt voor consumptie. Door de paspoorten te vervalsen, kan een paard dat niet geschikt is voor consumptie toch geslacht worden. Zo levert een paard dat anders bestemd zou zijn voor destructie, toch nog geld op.

De NVWA-IOD onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Laatste reacties

 • robert.flipse1

  Waarom wordt het betrokken bedrijf niet met naam en toenaam vermeld? Tenslotte zijn de strafbare feiten al geconstateerd!

 • Ishtar

  Namen worden nooit genoemd, het is namellijk een incident.
  Het is gewoon toevallig dat er in de vleeshandel onregelmatigheden voorkomen.
  Voedsel is niet belangrijk voor mensen, immers who cares?
  Handel is veel leuekr en veel belangrijker.
  Zolang achtelijke burgers en consumenten gewoon denken dat wat er in de winkel ligt gewoon goed en zuiver is, tja wat maakt het uit als je als bedrijf gewoon veel geld verdient, immers het is vrije markt.
  Men moet minder gaan controleren en de markt zijn werk laten doen.
  Immers zij weten wat ze doen en kunnen dit als enige oplossen.
  En kost veelste veel geld dat controleren, en dat moet door de cosnument weer betaald worden, en dat wil de consument niet, immers die wil het goedkoopste.

Of registreer je om te kunnen reageren.