Home

Nieuws 1196 x bekeken 15 reacties

NVWA en FAVV in actie tegen illegale antibiotica

Den Haag - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft een partij van duizend kilo van het illegale antibioticum virginiamycine in beslag genomen.

De rechercheurs troffen de partij aan bij een Noordbrabants overslagbedrijf. Ook de Belgische Voedselautoriteit FAVV heeft een partij van duizend kilo van hetzelfde middel in beslag genomen in het Belgische Neer, meldt een woordvoerster van deze organisatie.

De NVWA werd getipt door de FAVV. De partijen virginiamycine waren mogelijk bestemd voor gebruik als groeibevorderaar in veevoer voor de intensieve veehouderij, zo meldt de NVWA.

Virginiamycine is sinds 1998 verboden voor gebruik als toevoeging in diervoeders uit oogpunt van resistentieontwikkeling. Het middel wordt echter nog wel buiten de EU gebruikt. Doorvoer van het product is dan ook toegestaan. Wanneer dat gebeurt, moet dit uitdrukkelijk aan de toezichthoudende autoriteiten worden gemeld.

Bij de Productschappen vee vlees en eieren is niets bekend over recent illegaal gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij. De organisatie heeft kennis genomen van de actie van de NVWA. "We willen wel contact opnemen en weten wat er mogelijk aan de hand kan zijn", aldus een woordvoerder. Ook verschillende vertegenwoordigers van sectororganisatries in de intensieve veehouderij hebben niets vernomen over mogelijk illegaal antibioticagebruik in hun sectoren. NOP-voorzitter Eric Hubers, kalverhouderij-voorman Bert Loseman en varkenshouderijvoorzitter Annechien ten Have zijn unaniem in hun afwijzing van illegaal antibioticagebruik.

De laatste keer dat de NVWA concreet in actie kwam in verband met illegale antibiotica was in 2011. In maart 2011 hield de opsporingsdienst van de VWA twee mannen aan. Er werden duizenden kilo's illegale antibiotica in beslag genomen bij een vleeskuikenhouder en een bedrijf in Overijssel. Naar aanleiding van dit incident werden de controle en toezichtsregimes binnen IKB-kip aangepast.

Dit voorjaar scherpten staatssecretaris Bleker (ELI) en minister Schippers (Volksgezondheid) het antibioticabeleid voor de veehouderij aan naar aanleiding van een rapport van de NVWA over onregelmatigheden in de vleeskuikensector en de kalversector.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Vreemd dat die productschappen en zogenaamde 'vertegenwoordigers' van de vee industrie wel op de hoogte gesteld willen worden, maar niet uitspreken dat ze exact willen weten,
  -wie heeft dit besteld?
  -en waar ging deze partij naar toe?
  Zeg maar de intensie van de onderste steen.
  Immers de laatste 10 jaar zijn maar milloenen/milhjarden kilogrammen antibiotica gebruikt.
  En gelukkig werd er ook niets aan verdient.
  En gelukkig werd het alleen in uiterste noodzaak gebruikt.
  Een soort moeder teresa gevoel van barmhartigheid ging er altijd van de vee industrie uit.
  Vreemd dat noooit iemand iets weet of hoort of gezien heeft?????
  Wat zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland van dit unieke 'incident'?

 • schoenmakers1

  weer een typisch geval van ongelijke concurentie, buiten de eu mag het wel gebruikt worden, deze producten mogen hier ook gerust geconsumeerd worden maar als het hier gebruikt wordt is het hek van de dam, gewoon oneerlijke concurentie, lang leven de politiek

 • politiek

  Overtredingen van de diervoederwetgeving blijken volgens vertrouwelijke onderzoeken Ministerie vaak te berusten op valsheid in geschrifte en fraudering. Er zijn aanwijzingen dat het zelfs een structureel karakter heeft in Nederland en dan weten onze ,,belangenbehartigers ,, van niets?. In meer als 50% is er sprake van aantasting bestuurlijke integriteit. Zolang als men dus bezig bijft om alles maar te verheimelijken zal deze praktijken van goeibevorderaars een prima gelegenheidsstructuur blijven om zo verder te blijven gaan. Het economisch gewin van de sector door deze praktijken is bedenkelijk als zelfs een zeer geringe dosis van groei hormoon/antibiotica al schadelijk is voor de volksgezondheid. Het wordt hoog tijd dat juist die belangenbehartigers eens open en transparant worden naar de consument toe i.p.v. alsmaar alles de doofpot in duwen , of het was een incident. Volksgezondheid is in het geding aldus rapporten Ministerie.

 • politiek

  @ Ishtar, uiteraard zullen de vertegenwoordigers van de vee industrie niet direct vragen stellen over wie en waar die praktijken van die vermengingen plaatsvinden. Dat is ook niet de taak van hun , maar van de NVWA zegd men. Stel je vragen steld over die praktijken richting NEVEDI of de (Z)LTO , dan krijg je te horen dat je geen lid bent of dat het je vrij staat het lidmaatschap op te zeggen. Gewoon alles verheimelijken dus en door deze passieve houding ontstaat er een structuur naar de achterban van wij houden jullie wel uit de wind. De gelegenheidsstructuur dus. Ze zitten immers ook vaak aan dezefde vergadertavel, Productschap met Nevedi met die vertegenwoordigers vee industrie en dat was ook al opgevallen aldus rapportering in onderzoeken Ministerie. Die behoeven dus echt niet te rekenen op enige medewerkig van de vee industrie zelf om deze gezond te krijgen. Het NVWA heeft hier nog een hele weg te gaan in opdracht van Staatsecretaris Bleker en Minister Schippers ter bescherming van volksgezondheid.

 • niek brabant

  politiek, als je met beschuldigigen komt moet je met rechtstreekse bewijzen komen anders moet je je mond houden.

 • politiek

  Beste Niek , Die vermengingen en opmengingen door veevoeders van schadelijke chemische stoffen is ruim voldoende bekend. Economisch gewin door het nastreven van hogere groeiresultaten bij de dieren. Mijn mond houden weiger ik omdat dat mij schuldig maakt aan deze paktijken. Vergelijk het maar als je bekend bent met het misbruik van een buurmeisje door de overbuurman. Indien je zo laf bent om te zwijgen maakt het je ook schuldig. De bijwerkingen van gebruik deze stoffen tot in de humane sector zijn o.a. effecten op het centrale zenuwstelsel, effecten op het immuunsysteem denk b.v. aan MRSA, en verder trombose, hart en vaatziekten, huidkachten, beroerte en kanker. Aangetoond is verder dat het tot erfelijke afwijkingen van de vrucht kan leiden. Mijn inziens een uiterst belangrijk onderwerp dus , dat zeer zeker niet opgelost wordt als ieder zijn mond maar houdt.

 • mtsvanaaken

  beste politiek, ik heb uit talrije vertrouwelijke onderzoeken van het ministerie gelezen dat er niks aan de hand is met nederlands diervoer. Dat u als buitenstaander de boekhouding van de nevedi niet mag inzien, zegt toch niet dat ze frauderen? Ga anders het voer onderzoeken of zo. Heeft u uw biefstuk al laten onderzoeken? Daar zouden toch groeihormonen in zitten, weet u nog?
  Is er wat mis mee, dan horen we het graag en zullen de verantwoordelijken er voor opdraaien.

 • politiek

  Beste mtsvanaaken, i.v.m. die vertrouwelijke rapporten van de overheid. Ik vrees dat u andere rapporten hebt gelezen. Dat kan gebeuren of het onderwerp is te gevoelig voor u zodat u het niet wenst te lezen. De overheid is beleidsmaker , regelgever en handhaver. Tegen die regels in gebeuren er ook wel eens grijze praktijken met en zonder de overheid. Om nog onduidelijke redenen verdwijnen er uitslagen. Door aantasting van de bestuurlijke integriteit blijft men ook de grens opzoeken inzake die vermengingen. Dit leidt tot lacunes waarin normoverschreidend gedrag niet wordt opgemerkt dan wel gehandhaafd. Inderdaad is het wel correct opgemerkt van u dat die vermengingen niet alleen gebeuren met groeihormonen maar ook met diverse antibiotica,s.

 • niek brabant

  beste politiek, welke onderzoeken of raporten? als je ze niet kan aanleveren hoe kan je ze dan gelezen hebben. of bestaan ze soms niet? geef nu maar door waar ik ze kan lezen. overiggens leuk verhaal met andere zaken er bij halen en dan tussendoor eventje's zeggen dat de sector slecht is. dat heet grooming (als je het maar vaak genoeg herhaald dan gaan mensen het vanzelf geloven) als je zulke zaken hier opschrijft moet je het ook kunnen bewijzen.dit lijken wel wakker dier (pvdd) praktijken.

 • joannes

  Ze moeten net als in de US beloningen geven voor informatie over wanpraktijken. Dan is het gauw afgelopen! Diegenen die eraan verdienen staan het spul niet te mengen. Er zijn altijd getuigen die een keer gewetens nood krijgen!

 • politiek

  Beste Niek en mtsvanaaken. In het lijntje ,, NVWA vind illigale antibiotica ,, help ik u op weg naar meerdere rapporten. ( ook vertrouwelijke) Overigens, boeren/ondernemers beginnen zich te veronderschuldigen voor gebruik verboden middelen omdat het anders economisch niet meer te doen is. Dit gedrag komt ook omdat de consument niet bereid is voldoende voor de producten te betalen. Een bedenkelijke excuus overigens vind ik.

 • mtsvanaaken

  u helpt helemaal niks, googel maar zegt u. Maar u levert geen enkel feit aan. Wat u wel doet de laatste paar maanden, is te pas en te onpas, als een artikel ook maar iets met veehouderij te maken heeft, opmerkingen maken (die ooit niks met het artikel te maken hebben) met het liefst groeihormonen en verboden antibiotica in een zin. Grooming is het juiste woord. Kom anders met bewijzen, daar kunnen wij tenminste wat mee. ik zit er ook niet op te wachten dat een paar rotte appels de markt verpesten. de groeten

 • politiek

  De farmaceutische industrie moet niet zoveel macht hebben. Een actueel onderwerp momenteel in de humane sector. Uiteraard speelt dit ook ook in de veehouderij met de vele meer k.g. antibiotica naar mag ik open tegen een lagere kg. prijs antibiotica . De directen gevolgen mag hopenlijk verantwoord zijn. ( gezondheid en goeibevordering) Indirect zijn de gevolgen o.a. MRSA niet minder. Ook dan is de grote winnaar de farmaceutische industrie omdat men middelen, derde en vierde generatie moet aanspreken die mogelijk wel tot gewenste resultaat leiden ( genezing) maar ook tegen veel duurdre kosten.

 • politiek

  beste mtsvanaaken. Zoals ik aangegeven heb kun je heel veel rapporten, verslagen opvragen. Ik begrijp uit uw reactie dat u nog niet zover bent. Als ik u nou eens facturen laat zien inzake onderzoek voedselveiligheid, maar je mag alleen de uitslagen onderzoek niet hebben (wel de facturen onderzoek dus) , vanwege economisch en financieel belang van de Staat. Ga je dan aan de kant van de economie staan of aan de kant van de voedselveiligheid ??. Die rotte appels waar u het over heeft , is dat bedoelt richting overheid , laboratorium, belangenbehartigers of ??? Openheid en transparantie moet toch kunnen of wilt u ook alles maar verdoezelen en in de doofpot ??.

 • drikhend

  Beste Politiek Als u in de politiek en uw collega politiek het werk als toezichthouder goed zou doen ,dan zouden deze praktijken niet kunnen bestaan . De NVWA doet volgens u zijn werk niet goed . En de politiek treed niet op . Uit uw verhaal blijkt dat de NVWA slordig is en dat de staat financieel belang heeft . Dus u durft de boeren te beschuldigen van gebruik van middelen in veevoeder voor financieel gewin . Terwijl de staat er lekker aan verdiend en een duur betaald apparaat (NVWA) in de been gehouden wordt om dit te controleren . Boeren maar heffingen betalen en dure keur lonen in rekening brengen aan slachterijen . En de politiek grijpt niet in .Dus voed eerst de politiek op en dan degene waar u op toeziet . Zodat deze de bedrijven en boeren kunnen op voeden die de zaak verzieken . Transparant en open als bewijs facturen inzien en niet de uitslagen . Waar praten we over .Het blijkt dat overheid , politiek ,belangenbehartigers , en actiegroepen allemaal aangestuurd worden of onder toezicht staan van zakkenvullers . Die hun macht proberen te houden door boer een slecht geweten aan te praten . Maar er zelf goud geld aan verdienen .

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.