Home

Nieuws 540 x bekeken

Ministerie vergoedt schade tuinder deels na vondst schadelijke kever

Den Haag - Het ministerie van landbouw vergoedt een kwart van de schade die een paprikateler heeft opgelopen door de schadelijke snuitkever Pepper Weevil. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw besloten.

De kever is niet eerder in Europa aangetroffen en valt niet onder Europese bestrijdingsmaatregelen of onder het Plantgezondheidsfonds.

"De schade van de teler valt in principe onder het bedrijfsrisico, maar er is hier sprake van een uitzonderlijke situatie. Vanwege het grote economische risico wordt de kever met de zwaarst mogelijke bestrijding uitgeroeid", laat Bleker weten.

Hij vergoedt 25 procent van de schade van de teler. Bleker dringt aan op een snelle verbreding van het Plantgezondheidsfonds, zodat dat in de toekomst kan voorzien in een tegemoetkoming bij uitbraken van schadelijke organismen in de plantaardige sector.

“Ik vind, en met mij de sector, dat de helft van de schade vergoed moet worden, omdat ik dit als een uitzonderlijke situatie beschouw. Het gaat om een kever die voor zover bekend nog nooit in Nederland is aangetroffen. We leggen zeer zware maatregelen op om het risico van verspreiding te voorkomen."

Het ministerie wil de kever uitroeien. Het bedrijf van de paprikateler in het Westland is door de NVWA stil gelegd en gecontroleerd op de kever. De planterenresten zijn gecontroleerd afgevoerd. Ook een naastgelegen bedrijf wordt geruimd omdat de kever daar vermoedelijk ook voorkomt. Op een tweede bedrijfslocatie van de paprikateler is de kever niet aangetroffen. Na een quarantaineperiode van een paar weken wordt het bedrijf weer vrijgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.