Home

Nieuws 533 x bekeken

Minister moet opnieuw kijken naar subsidie voor eendenkroos

Den Haag – De minister van Infrastructuur en Milieu moet opnieuw kijken naar een innovatieproject waarbij eendenkroos wordt aangewend voor de productie van eiwitten voor de humane voedselketen.

Dat heeft de Raad van State bepaald in een procedure die de bedrijven Inodia en Innostart tegen het ministerie voeren.

De twee bedrijven dienden in april vorig jaar samen een subsidie-aanvraag in voor een project om eiwitten te winnen uit eendenkroos. Het ministerie wees de aanvraag af, onder meer omdat het niet in de rede ligt dat eiwitten uit eendenkroos op korte termijn worden toegestaan als grondstof voor levensmiddelen. Daarbij kwam, volgens de minister, dat het niet duidelijk is geworden hoe de teelt van eendenkroos voor boeren en tuinders aantrekkelijk genoeg kan zijn om daar in te stappen.

Toch zijn er volgens de twee bedrijven ondernemers bereid om zich te richten op de teelt van eendenkroos. De twee bedrijven zijn bovendien in gesprek met potentiële afnemers, die zich overigens niet allemaal richten op het gebruik van de eiwitten. Twee bedrijven hebben belangstelling voor de toepassing van cellulose uit eendenkroos. Eén bedrijf wil eiwitten gebruiken voor leer-chemicaliën en één zoekt toepassingen in de voedselproductie. De betrokken bedrijven dragen niet financieel bij, maar ze delen kennis en ervaring.

De rechter oordeelt dat de minister bij de afwijzing van de subsidie zich onvoldoende heeft gemotiveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.